Téli olimpia 2022

2022.01.21. 09:00

Kékesi Márton másodszor, hatodikként

Megyebeli férfi olimpikon legutóbb 1984-ben szerepelt a téli ötkarikás játékokon.

Berecz Csaba

Tizenegy éve találkoztak az olimpikonok (balról): Palácsik László, Szemcsák Éva, Szöllősi Ivett és Lihi József. Fotó: Molnár István

Kékesi Márton a DVTK sportolójaként a múlt héten pénteken lezárult hazai, olimpiai kvalifikációs versenysorozat megnyerésével érte el azt, hogy a Magyar Sí Szövetség őt jelölje, nevezze 2022. február 4–20-a között a kínai Pekingben megrendezésre kerülő téli ötkarikás játékokra, az alpesisí-versenyre, hogy ezzel a Magyarországnak adott indulási jog révén résztvevő legyen.

 

A diósgyőri síelőnek ahhoz, hogy ezt elérhesse, 9 nap alatt 8 versenyen kellett, kellett volna rajthoz állnia, amiből végül azért lett 7 megméretés, mert a 2022. január 8-ra Altausseebe kiírt óriás-műlesikló versenyt törölték. A 7 havas viadalon a 26 esztendős Kékesi Márton fő riválisa a 19 éves Úry Bálint volt. Utóbbi mindössze egy versenyen bizonyult jobbnak nála, két alkalommal mindketten – ráadásul ugyanazokon a versenyeken – kiestek, nem volt értékelhető eredményük, négyszer viszont a diósgyőri fiú bizonyult jobbnak. Kékesi Márton a végére annyira belejött, hogy az utolsó két versenyen, Zágrábban előbb dobogós helyezést ért el, második lett szlalomban, az utolsó megméretésen pedig a legjobbnak bizonyult, megnyerte az újabb horvátországi „szlalomozást”.

 

Kékesi Mártonnak személy szerint a pekingi ötkarikás játékok lesz a második téli olimpiája, amelyen részt vesz, ugyanis 2018-ban Phjongcshangban már képviselte a magyar színeket. Akkor azonban nem Borsod-Abaúj-Zemplén megyei klubban sportolva állt rajthoz, a fővárosi Fullsport SE-t képviselve, szuper óriás-műlesiklásban az 1. fordulóban kiesett, lesiklásban az 53., óriás-műlesiklásban a 42., alpesi összetettben a 35., műlesiklásban a 30. helyen végzett, csapatban pedig a 9-16. helyen zárt, miután a nyolcaddöntőben alulmaradtak Svájccal szemben (a magyar csapat tagjai Kékesin kívül Samsal Dalibor, Hozmann Szonja és Maróty Mariann voltak).

 

Tizenkét év után

 

Kékesi személyében 12 év után lesz megyebeli indulója a téli olimpiának, legutóbb, 2010- ben, Vancouverben, Sebestyén Júlia képviselte szűkebb pátriánkat. A Tiszaújvárosi SC műkorcsolyázója egyébként több tekintetben is megyebeli rekordernek számít, ő szerepelt a legtöbb téli ötkarikás játékon, és nem utolsósorban ő érte el eddig a legjobb eredményt, 2002-ben Salt Lake Cityben a 8. helyen zárt. Érdekesség, hogy Kékesi előtt összesen öt megyei sportoló állhatott rajthoz téli olimpiákon, de ők csak két sportágat képviseltek. A tiszaújvárosi műkorcsolyázón kívül négy miskolci biatlonos, két női, Szemcsák Éva és Szöllősi Ivett, és két férfi, Lihi József és Palácsik László vett részt téli ötkarikás játékokon. Utóbbiak akkor, amikor megyebeli sportklub először adott téli olimpikont, 1984-ben. És mivel mindkettőjüknek csak ez az egy ötkarikás szereplés jutott, így Kékési Márton révén 36 év (!) után lesz ismét férfi olimpikonja Borsod-Abaúj-Zemplén megyének.

 

Tizenegy éve találkoztak az olimpikonok (balról): Palácsik László, Szemcsák Éva, Szöllősi Ivett és Lihi József. Fotó: Molnár István

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei téli olimpikonok

 

1984 (Szarajevó) 
Biatlon, 10 km: 58. Lihi József (Honvéd Papp József SE). 
Biatlon, 4x7,5 km váltó: 14. Palácsik László (Honvéd Papp József SE). 
Biatlon, 20 km: Palácsik László (Honvéd Papp József SE) sérülés miatt feladta. 
1994 (Lillehammer) 
Biatlon, 4x7,5 km váltó: 17. Szemcsák Éva (Miskolci Honvéd SE). 
1998 (Nagano) 
Műkorcsolya: 15. Sebestyén Júlia (TVK Olefin SC). 
Biatlon, 15 km: 58. Szemcsák Éva (Miskolci Honvéd SE). 
2002 (Salt Lake City) 
Műkorcsolya: 8. Sebestyén Júlia (Tiszaújvárosi SC). 
Biatlon, 15 km: 58. Szöllősi Ivett (Miskolci Honvéd SE). 
Biatlon, 7,5 km sprint : 71. Szöllősi Ivett (Miskolci Honvéd SE). 
2006 (Torino) 
Műkorcsolya: 18. Sebestyén Júlia (Tiszaújvárosi SC). 
2010 (Vancouver) 
Műkorcsolya: 17. Sebestyén Júlia (Tiszaújvárosi SC).

 

(A borítóképen: Tizenegy éve találkoztak az olimpikonok (balról): Palácsik László, Szemcsák Éva, Szöllősi Ivett és Lihi József)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!