Téli olimpia

2022.01.18. 08:00

Kékesi Márton: A gödörből a téli olimpiára

Phjongcshangot megjárta, Pekinget pedig megjárhatja.

KT

Fotó: Tumbász Hédi

Fotó: Tumbász Hédi

Ismeretes, hogy Kékesi Márton, a DVTK sportolója nyerte azt az alpesi sí olimpiai válogatót, melynek nyerteseként – az előre bejelentett forgatókönyv szerint – a sportág hazai szövetségének őt kell neveznie a február 4-én Pekingben kezdődő téli olimpiára.

 

Egy kvóta jár

 

A műfajban csak bánkúti gyerekként ismert huszonhat esztendős versenyző riválisa a mindössze tizennyolc éves Úry Bálint volt, és csatájuk a múlt hét péntekén Zágrábban dőlt el Kékesi javára.

 

– Miután pont került a párharc végére, elég sok rajongóm lett – kezdte Kékesi Márton, majd így folytatta: – Égtek a vonalaim a közösségi hálón, a telefonomon és minden további, mai modern eszközön. Szó szerint meghatódtam azon, hogy mennyien kíváncsiskodtak a síkarrierem iránt, és itt mindjárt – saját magamat felmentve a mulasztásaim alól – megjegyzem: képtelen voltam mindenkinek válaszolni, ezt kedden reggel vagy délelőtt együttesen fogom megtenni.

 

Arra a kérdésre, hogy mi az az együttes válasz, a már Budapesten dolgozó, de mályi polgárként számontartott sportoló ezt mondta:

 

– Izgalmas órák és pillanatok várnak rám, s mire nyomtatásban napvilágot látnak a gondolataim, már a múlt idő lesz a helyes fogalmazás. Szóval hétfőn este hat órakor ül vagy inkább ült össze a Magyar Sí Szövetség elnöksége és hozott döntést. Az nem képez semmiféle titkot, hogy utána rám csörgött dr. Fürstner József, a testület első embere, és közölte velem a határozatukat, amelyet rajtam kívül csak a családom tagjai ismerhettek meg. A titkot magunkban kellett tartanunk, mert az elnök úr ennek a bizonyos szavazásnak a végeredményét kedden reggel 7 óra után az M4 Sporton élőben jelenti be.

 

Tudományos alapon

 

Amikor az MSSZ kvalifikációs viadalt hirdetett, írásba adta, hogy azt a versenyzőt delegálja a Magyar Olimpiai Bizottság által véglegesítendő delegációba, aki a nyolc viadalból álló válogató legjobbja lesz. Ennek szellemében váratlan fejlemények nem születhetnek – jegyeztük meg Kékesi Mártonnak, és az érintett válasza nyomban megszületett:

 

– Szó szerint nagy meglepetéssel, sőt nem akármilyen csalódottsággal venném, ha nem engem neveznének az ötkarikás viadalra. Amikor kiírták a labdajátékok nyelvén nevezve rájátszást, akkor kilencven százalékot adtam magamnak, aztán a play-off közepén lementem hatvanra, a hajrára meg feltornásztam az esélyeimet kilencvenötre. Mert igyekeztem tökéletesen, tudományos alapon felépíteni magam: önbizalmam az egekbe szökött, meglévő technikai tudásomra és fizikai mutatóimra alapozva biztos voltam abban, hogy én vagyok a jobb vagy inkább a legjobb. A mi világunkban, mondják az okosok, a produkció milyenségének döntő hányada fejben dől el, én pedig – már elnézést ezért a megállapításért – jó típusú versenyző vagyok, nem izgulok, kikapcsolom a külvilágot, és csak a cél elérése lebeg előttem.

 

Sűrű napok várnak rá

 

A diósgyőriek alpesi sízője, amikor egy évvel ezelőtt súlyos sérülést szenvedett, mély gödörbe került. Erről az időszakról is mesélt:

 

– Akkor nem hittem, hogy még egyszer téli olimpikon leszek. Azt természetesen tudtam, hogy ami tőlem telik, azt megteszem, csupán azért akadtak kételyeim, mert korábban még soha nem jártam végig ezt a szenvedésekkel teli utat. Az ismeretlen és helyenként kegyetlen szakasz azonban megacélozott, és lám, minden úgy alakult, ahogyan azt csak a legmerészebb álmaimban gondoltam.

 

A „Kékesi utazik” döntés kimondása után a következő program vár a 2018-as, dél-koreai téli játékokat már megjárt fiatalemberre: fotózás a Magyar Olimpiai Bizottságban, formaruhapróba, eskütétel, január 21–25. között ausztriai edzőtábor, január 30-án pedig irány Kína. A repülőgép felszállását megelőzően azonban két negatív PCR-tesztet kell adnia, és ugyanez a feladat vár rá az ázsiai metropoliszba való érkezéskor is. A versenyző – aki még nem esett át a koronavírus-fertőzésen – három oltással rendelkezik, ettől függetlenül nagyon kell vigyáznia magára.

 

(A borítóképen: Kékesi Márton újra téli olimpikon lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!