Diósgyőri VTK

2021.11.09. 08:00

A spanyolok ellen kezdenek

Két diósgyőri kosaras készül a felnőtt magyar női kosárlabda-válogatottal.

Berecz Csaba

Forrás: DVTK

Két diósgyőri kosarassal készül a magyar női kosárlabda-válogatott Szekszárdon a csütörtökön kezdődő Európa-bajnoki csoportselejtezőkre. Székely Norbert szövetségi kapitány a DVTKból Kányási Veronikát és Aho Ninát hívta be a keretbe.

A C csoportban

Nemzeti együttesünk a C csoportba került, és a kvartettben Spanyolország, Izland és Románia ellen igyekszik kiharcolni a továbbjutást. A 2023-as szlovén–izraeli közös rendezésű tornára a csoportselejtezőből, a 38 csapatos mezőnyből a tíz csoport első helyezettjei mellett a négy legjobb csoportmásodik is kijut a kontinensbajnokságra. Érdekesség, hogy a két rendező ország válogatottja, Izrael és Szlovénia bár rendezőként biztos tagja a 16 csapatos Eb-nek, ennek ellenére részt vesz a selejtezőben. Ám ha olyan helyen végeznek a csoportjukban, hogy egyikük vagy mindkét válogatott a pályán elért eredményeivel jogot szerez az Eb-részvételre, ez esetben az ötödik legjobb csoportmásodik, illetve a hatodik legjobb csoportmásodik is részt vehet a kontinensbajnokságon.

Három etapban

A csoportselejtezőket három etapban rendezik meg, az elsőt most, amelynek keretében az 1. fordulóban november 11-én 18.00-tól Szekszárdon a spanyol válogatottat fogadják a mieink, a 2. fordulóban pedig vasárnap 21.00-tól Hafnarfjördurban az izlandiaknál vendégeskednek. A 3. és 4. forduló meccseit egy év múlva, 2022. november 24-én (Románia – Magyarország) és 27-én (Spanyolország – Magyarország) játsszák, az utolsó szakasz pedig másfél év múlva lesz, az 5. és 6. forduló mérkőzéseire 2023. február 9-én (Magyarország – Izrael) és 12-én (Magyarország – Románia) kerül sor.

Korábban szó volt arról, hogy a világ egyik legjobb csapatát, a spanyolokat Miskolcon, az új diósgyőri csarnokban fogadja a magyar válogatott, ám végül a sportág országos vezetése Szekszárd mellett döntött, hiszen ott garantálható az 1200 fős csarnokban telt ház és az ezzel járó jó hangulat.

Mindent megtesznek

– A csütörtöki találkozó esélyese a spanyol válogatott. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne akarnánk nyerni – nyilatkozta Székely Norbert szövetségi kapitány. – Szeretnénk a spanyolok előtt végezni a csoportban, ha ez nem sikerülne, akkor pedig úgy szerepelni az előttünk álló összesen hat mérkőzésen, hogy az kijutást érjen. Nagy összeszokottságra, kidolgozott támadójátékra egyik válogatottól sem számíthatnak a szurkolók. Azt viszont megígérhetem, hogy mindent megteszünk a sikerért, csúszni-mászni fogunk a pályán, mert nagyon akarjuk a sikert.


Három, három, egy

Nem csak a felnőttválogatottnak ad játékosokat a DVTK. A piros-fehérek első csapatának keretéből Tóth F., Kiss A. és Bernáth a múlt héten csütörtöktől szombatig a magyar Universiade-válogatottal készült, amelynek 2022. június 26-a és július 7-e között a kínai Csengtu városában kell majd mérkőzéseket játszania.

A diósgyőri utánpótlás sportolók közül hárman tagjai a Miskolcon, a DVTK Arénában edzőtáborozó U18-as leányválogatottnak, Oláh Fruzsina, Márkusz Lilla, és Győri Éda személyében. Ez a korosztály szerda délig vesz részt összetartáson, utána az U17-es válogatott dolgozik itt néhány napig, köztük a DVTK-s Filep Dorina is.


A felnőtt női válogatott kerete

Aho Nina (Diósgyőri VTK), Dombai Réka (UNI Győr Mély-Út), Gereben Lívia (AKSC Szekszárd), Goree Cyesha (AKSC Szekszárd), Határ Bernadett (Sopron Basket), Horváth Bernadett (Ludovika-FCSM Csata), Kányási Veronika (Diósgyőri VTK), Kiss Virág (NKA Universitas Pécsi EAC), Lelik Réka (Ludovika-FCSM Csata), Mérész Beatrix (ELTE BEAC Újbuda), Raksányi Krisztina (CDB Clarinos Tenerife, spanyol), Studer Ágnes (AKSC Szekszárd), Török Ágnes (UNI Győr Mély-Út), Varga Alíz (Sopron Basket), Wentzel Nóra (NKA Universitas Pécsi EAC).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!