Spartathlon

2021.09.22. 08:30

Egyedül készült az abaúji futó

Bogár János harminc év után tér vissza a Spartathlonra.

Szűcs István

Forrás: Olvasónktól

A Fancsalban élő hosszútávfutó, Bogár János 1991-ben megnyerte a világ egyik legnehezebb és leghíresebb ultramaratoni versenyét, melyre három évtized után újra visszatérhet.

A Spartathlon rajtja szeptember 24-én, pénteken lesz Athénban, az Akropolisz lábánál, célját pedig az onnan „mindössze” 246 kilométerre található Spártában, a főtéren felállított Leónidasz király szobránál jelölik ki. Bogár János és kísérői, Varga Ildikó, Józsa Ádám és Oertel Nándor szeptember 22-én, szerdán hajnalban indulnak Athénba a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről.

A biztos célba érkezés

– Örömmel tölt el, hogy 1989, 1990, 1991 után negyedszer is visszatérhetek Görögországba, erre a fantasztikus versenyre – fogalmazott Bogár János, aki 42 esztendeje fut, ebből 33 éve ultramaratoni távokon is koptatja sportcipőit. – Nagyon, de nagyon büszke vagyok azokra a támogatóimra, leginkább futókra, akiknek segítségével most ismét megadatik számomra az indulás. Szívből köszönöm nekik! A jól bevált gyakorlat szerint egyedül készültem fel az erőpróbára, miközben mindenben számíthattam páromra, Varga Ildikóra. Harminc év után felemelő érzés lesz visszatérni a Spartathlonra, ahol 1991-ben én voltam a férfi győztes. Ezúttal, 57 évesen nem lehet más a célom, mint a biztos célba érkezés. Közben pedig igyekszem szurkolni a népes magyar csapat tagjainak, köztük az Ózdon született, Hangonyban nevelkedett Bódis Tamásnak, akinek tiszteletére 2019-ben, az én sikeremet követő 28 év után, újra eljátszották a győztesnek járó magyar Himnuszt Spártában.

Kimagasló pályafutás

A fancsali önkormányzat képviselő-testülete egyébként nemrégiben döntött arról, hogy a hosszú évtizedek óta a településen élő Bogár János eddigi példaértékű és sikeres életútját, kimagasló sportolói pályafutását díszpolgári címmel jutalmazza. Az első alkalommal odaítélt kitüntetést szeptember 18-án, szombaton, az I. Fancsali Sport- és Egészségnap megnyitóünnepségén Nyitrai Péter polgármester és Szűcs István, a Marathon Club Miskolc elnöke, a díjazott régi sportbarátja adta át.

(A bortóképen: Bogár János -balról a harmadik- díszpolgár lett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!