erőemelő-világbajnokság

2021.09.19. 08:30

Az erősportok és a sajátosság

Megkezdődött Miskolcon a WUAP erőemelő-világbajnokság.

Molnár István

Forrás: Olvasónk küldte

A miskolci városi sportcsarnok – több módosítás után – a helyszíne az Erőemelő Amatőr Világszövetség (WUAP) idei világbajnokságának, amelyet a pandémia miatt halasztottak el 2020-ról 2021-re.

Ötszázan

A világjárvány, a negyedik hullám most is érzékelteti hatását, ugyanis a remélt létszámtól kevesebben, mintegy ötszázan vesznek részt a megméretésen. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a főszervező, Mészáros László (aki maga is indul a vébén) és csapata sikeres eseményt rendezzen. A küzdelmek vasárnap kezdődnek a népkerti létesítményben, és jövő szombaton fejeződnek be.

Természetes, hogy a hazai, magyar indulók között vannak helyi erős emberek, a DVTK-ból például hatan mutatják meg tudásukat: Mészáros László mellett Jablonovszkyné Juhász Gabriella, Sütő Imre, Oláh Zsolt, Tóth Marcell, illetve Tóth Zsolt. Utóbbi más sportágból is ismert, ugyanis a Fighter Kyokushin Karate Egyesület elnöke, 6 danos mester.

Mindkettőben sikeres

– Tizennégy éves korom óta karatézom, és a kyokushin az az ág, amelyben tiszta erőből ütjük-rúgjuk az ellenfelet, ehhez azonban erősnek kell lennie kéznek-lábnak egyaránt – jelentette ki Tóth Zsolt. – Túlzás nélkül mondhatom, elég sikeres karatéka voltam, jártam világbajnokságon, Eb-n, többszörös magyar és nemzetközi bajnok vagyok, azonban az idő eltelt, és 40 éves kor felett már nem ugyanolyan a regenerálódás, sokkal nehezebb. Viszont sikerorientált vagyok, és mindig kell valamilyen célnak lenni egy sportoló számára, ezért 9 éve megkerestem Mészáros Lászlót, hogy segítsen eligazodni az erőemelésben. Ez idő alatt voltam vb-helyezett, vk-győztes, Európa-bajnok, világcsúcstartó és sokszoros aranyérmes itthon. Ezúton is köszönöm neki a segítséget, az ő iránymutatásai nélkül nem lettem volna ilyen sikeres ebben a sportágban. Ő a mesterem, a tanárom, a barátom, akivel a mindennapi edzéseket csináljuk. Azt is hozzá kell tenni, hogy a karatés múltamból fakadóan 7-szer volt műtve a térdem, emiatt a teljes erőemelő-palettát nem tudom megcsinálni, maradt a fekvenyomás része. Ezen a világbajnokságon ott leszek jövő pénteken a masters III. korcsoportban, az 50–55 évesek között a -140 kilóban, szombaton pedig – Mészáros Lacival – a nyílt kategóriában a -140 kilóban. Remélem, mindkétszer a dobogóra tudok állni.

A lehető legjobban

A Miskolc Benchpress Team SE az alábbi versenyzőkkel lesz jelen a sportcsarnokban: Gazdafi Richárd, Lóczi Tamás Benedek, Hajdú Anikó, Moszkál Ádám, Jantek László, Serfőző Béla, valamint Oláh Ákos.

– Mostanság küzdöttem egy kis sérüléssel, de megpróbálok a lehető legjobban helytállni open RAW fekvenyomásban, a -110 kilósok mezőnyében – közölte lapunk érdeklődésére Oláh Ákos. – Emlékszem, 2006-ban, 15 éve volt ugyancsak a városban a fekvenyomó-világbajnokság, amelyen a koromnál fakadóan sem indulhattam, versenyezni pedig csak ezt megelőzően kevéssel kezdtem el. Számomra azért szép ez a sportág, mert egyrészt le kell küzdenünk önmagunkat, másrészt azt adott súlyt, ez a sajátossága az erősportoknak. Például a táncban vagy a futásban más oldal domborodik ki, mások a hangsúlyok, de ennek, ezeknek is megvan a maguk szépsége, viszont ugyanúgy kitartásra nevelnek. Külön motivál az, hogy hazai pályán tudok versenyezni, ez ad egyfajta pluszérzést, de biztos, hogy nem csak nekem. Nem csupán versenyzőként fogok a közönség elé lépni, hanem edzőként is, mert foglalkozom az utánpótlás-neveléssel. Külön büszkeség, hogy dobogóesélyes sportolókat, ifjúsági és juniorkorú fekvenyomókat, erőemelőket – közte egy hölgyet – indíthatok el.

A nézők számára a világbajnokság helyszíni megtekintése ingyenes.


Az erőemelő-világbajnokság programja

Szeptember 19. (vasárnap), 10.00: erőemelés RAW, férfi ifjúsági, junior

Szeptember 20. (hétfő), 10.00: erőemelés RAW, férfi masters

Szeptember 21. (kedd), 10.00: erőemelés RAW, női összes, férfi open, submaster

Szeptember 22. (szerda), 10.00: erőemelés EQ és felhúzás EQ, női összes és férfi összes

Szeptember 23. (csütörtök), 10.00: felhúzás RAW, női összes és férfi összes, fekvenyomás, férfi ifjúsági, junior

Szeptember 24. (péntek), 10.00: fekvenyomás RAW, női összes, férfi masters

Szeptember 25. (szombat), 10.00: fekvenyomás RAW, férfi open, submaster, fekvenyomás EQ, női összes, férfi összes

(A borítóképen: Tóth Zsolt jó eredményt vár önmagától az erőemelő-világbajnokságon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!