Atlétika

2021.08.23. 19:30

Meglepetés-bronzérem Kenyában

Tóth Anna gátfutó a harmadik helyen végzett szombaton a kenyai korosztályos vébén.

Molnár István

Fotó: MA

A magyar válogatott tagjaként az elmúlt napokban Kenyában, Nairobiban, az idei U20-as atlétikai világbajnokságon szerepelt Tóth Anna, a Miskolci Sportiskola versenyzője. Az Afrikába való elutazás előtt a 17 esztendős futó edzője, Tigyi József úgy nyilatkozott lapunknak, hogy tanítványa részéről nagyon nagy teljesítmény lenne akár csak a középdöntőbe való bekerülés, elsősorban azért utaznak a fekete kontinensre, hogy amennyiben arra mód, lehetőség nyílik, a miskolci futó javítson egyéni legjobbján (13,55 mp), a 100 méteres női gátfutásban.

A szám (amelyre 34-en neveztek) elő- és középfutamait egyaránt pénteken bonyolították le: Tóth Anna előbbiben – még aznap délelőtt – a második előfutamban indult, és a jamaicai Ackera Nugent mögött a 2. helyet szerezte meg 13,67 másodperccel, így továbbjutott a délutáni középdöntőbe. Itt a három futam mindegyikében nyolcan-nyolcan álltak starthelyre, Tóth Anna a második vetélkedésben vett részt, és új egyéni csúccsal, 13,46 másodperccel, egy svájci és egy észt lány mögött a harmadik helyével kvalifikálta magát a fináléba. A szombati, helyi idő szerint 16 órakor kezdődött döntőben eleinte az esélyesebbek haladtak az élen, foglalták el a dobogós pozíciókat, azonban a táv közepén hibáztak, voltak, akik elestek, így a győztes Ackera Nugent és a második észt Anna Maria Millend mögött Tóth Anna ért át harmadikként a célvonalon – összesen négyen értek célba, a többiek elestek.

Meg kellett ragadni

Tigyi József a helyszínről lapunknak így fogalmazott: „Anna július közepén a tallinni korosztályos Európa-bajnokságon is finalista volt, ahol vétett egy apró hibát, szó szerint csak beesni tudott a célba, így elveszítve ötödik pozícióját csupán nyolcadik lett. A sport, az atlétika, a gátfutás ilyen, bárkivel bármi megtörténhet menet közben, most Annának jött ki jobban a lépés, míg másoknak nem. Nagyon örülünk ennek a kiváló helyezésnek, nem gondoltuk volna, hogy sikerül érmet szereznie, a dobogóra állnia. Ilyenkor azért eszünkbe jut, hogy tavasszal alig tudott dolgozni sérülés miatt, mindössze a Kenyába való kiutazás előtti három hétben tudott minőségi munkát végezni. Mást nemigen tudok mondani, mint hogy csodálatos ez a bronzérem!”

Tóth Anna az alábbiakat nyilatkozta: „Fel sem tudom fogni, hogy világbajnoki érmes lettem! A döntő előtt arra gondoltam, hogy jó lenne a hatba bekerülni, de a dobogóról álmodni sem mertem. A rajtom nem sikerült jól, de hamar beindultak a lábaim, és éreztem az erőt magamban. Érzékeltem a táv közepén a nagy esélyes ellenfelem hibáját, ami engem is megzavart egy pillanatra, de csak arra tudtam gondolni, hogy ezt az esélyt meg kell ragadnom. Elmondhatatlanul boldog vagyok, és köszönöm mindenkinek a segítségét, támogatását, ami nélkül nem lóghatna ez a gyönyörű érem a nyakamban.”

(A borítóképen: Tóth Anna (jobbra) Nairobiban vb-érmet szerzett)


U20-as atlétikai világbajnokság, női 100 méter gát, döntő

1. Ackera Nugent (Jamaica) 12.95 mp

2. Anna Maria Millend (Észtország) 13.45 mp

3. Tóth Anna (Magyarország) 13.58 mp

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!