Vívás

2021.08.08. 13:00

Más az edzőteremben, és más az edzőtáborban

Pénteken zárult Bükkszentkereszten a diósgyőri vívók szokásos nyári felkészülése.

Molnár István

Fotó: Molnár István

Az elmúlt években Encsen, Kerecsenden és Mezőkövesden is edzőtáboroztak a Diósgyőri Vívó Egyesület versenyzői, azonban a héten Bükkszentkereszt volt a nyári felkészülés helyszíne – ahová meghívást kapott lapunk. A 2021-es tábor hétfőn kezdődött, és ma délután ér véget. A huszonegy résztvevő sportoló munkáját Patócs Béla vezetőedző, illetve Kosztopulosz Beatrix és Tardi Ottó edzők segítik, segítették.

A vívók napi programja sűrű volt és korán indult: a 6.40-es ébresztő után 7-kor találkozó volt, majd egyénileg lebontva futás következett, 3–5 kilométer. Reggeli 8.30-tól, edzés 10.15-től, egészen 12 óráig. A 12.30-kor induló ebédet követően egy óra pihenőt tartottak, aztán kiránduláson, szabadprogramon vettek részt a sportolók. 16.30-tól indult a napi második foglalkozás, 18 óráig, fél 7-től pedig vacsoráztak a versenyzők. Utána újfent szabadprogram jött, jobbára a helyi iskola tornatermében, takarodót 22.30-kor „fújtak” a szakemberek. A korosztályi skála elég széles volt, hiszen hárman képviselték a felnőtteket, hárman a juniorokat, tízen a kadetkorosztályt, míg öten az újonc-serdülő korcsoportba tartoztak, tartoznak.

A vívók picivel később szokták elkezdeni a nyári munkát, azonban miután a májusi–júniusi válogatók (amelyek már beleszámítanak a következő szezonba) elmaradtak a koronavírus miatt – egészen pontosan azokat szeptemberre halasztotta a szövetség –, így már korábban neki kellett veselkedni az alapozásnak.

Nem unatkoztak

Az egyik bükkszentkereszti táborozó a hazai korosztályos ranglistán ötödik Cseke Balázs.

– Itt még nem voltam sosem táborban, de jól éreztem, érzem magam – jelentette ki lapunknak. – Változatos a terep, elég sok mindent tudunk, tudtunk csinálni. Örülök, hogy elkezdődött a felkészülés, amire szükség van ahhoz, hogy megszerezzük a megfelelő fizikai alapokat, a jó kondicionális állapot ugyanis nagyon fontos. Nekem rövidesen lesz egy válogatott edzőtábor is, augusztus 26. és 30. között Tatán. 2005-ben születtem, öt éve kezdtem el vívni, mindig megvannak a feladatok az aktuális szezont illetően.

Ebben a szakaszban az a lényeg, hogy minél jobb állapotba kerüljünk fizikailag – Nagy Emma

A tudását már többször is megmutató, érmeket gyűjtő Nagy Emma (2006) az alábbiakat fogalmazta meg:

– Változatosak voltak az itteni napok, nem unatkoztunk. Ahogyan Balázs is mondta, ebben a szakaszban az a lényeg, hogy minél jobb állapotba kerüljünk fizikailag. Most vagyok első éves kadet, elég népes ez a korosztály, úgyhogy keményen meg kell harcolni minden helyezésért, győzelemért. Nagyon fiatal vagyok, úgyhogy még minden téren van mit fejlődnöm, erőben, technikában, utóbbit mindig kell és lehet tökéletesíteni. Természetesen vannak céljaim, éppen zajlik az olimpia, jó lenne valamikor, legalább egyszer részt venni rajta...

Patócs Béla vezetőedző még ezeket fűzte hozzá:

– Teljesen más, amikor otthon vagyunk az edzőteremben, és más, amikor így, pár napra együtt. Több idő van beszélgetni is egymással, és bár ismerjük jól a gyerekeket, ilyenkor még jobban megismerhetőek, olyanokat is megtudhatunk róluk, amiket idáig nem tudtunk. Egy edző ugyanis nemcsak edző, hanem kicsit pszichológus is, a sportági tudás átadása csupán egy szelete a munkának. Örülünk annak, hogy a magyar vívóválogatott jól szerepelt Tokióban, az érmek egyértelműen pozitív hatással vannak az utánpótlásra, a mi esetünkben is. A játékok után, ha siker van, szeptemberben megnő a vívásra jelentkezők száma, most is erre számítunk, mindenkit szeretettel várunk majd a Vörösmarty általános iskolába keddenként és csütörtökönként, délután 16.15-től.


Maradjon kerettag

A Diósgyőri VE legfrissebb felnőtt válogatott kerettagja női párbajtőrben az 1998-as születésű Nagy Kinga, aki ugyan már 3 éve Budapesten készül (edzője Peterdi András), viszont klubtagságát nem adta fel, s ha itthon jár, és szükségét érzi, akkor jelentkezik foglalkozásra: „Ő azért sincs, nem lehet itt, mert a válogatott keret tagjai külön edzőtáborban készülnek. A rövidesen induló évadban is az lesz a célja, hogy maradjon, legyen kerettag, és jusson el minél több külföldi versenyre, a hazaiak mellett” – jegyezte meg Patócs Béla a 2019-es, budapesti világbajnokság 15. helyezettjével kapcsolatban.

(A borítóképen: Patócs Béla, Nagy Emma, Cseke Balázs, Kosztopulosz Beatrix, Tardi Ottó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!