Mezőkövesd Zsóry FC

2021.08.09. 09:30

Egyórás volt a félidő Mezőkövesden

Újabb sikerével már hat ponttal rendelkezik a fürdővárosiak élvonalbeli futballcsapata.

Kolodzey Tamás

Fotó: Gál Péter

Az NB I.-es bajnokság 2. fordulója keretében szombaton késő délután játszották a Mezőkövesd Zsóry FC – Zalaegerszegi TE FC mérkőzést, amelyre megérkezett Marco Rossi szövetségi kapitány is. A hazaiak összeállítása csupán azzal okozott meglepetést, hogy Pintér Attila Katanecet állította a bal oldali védő posztjára. A hadrendek – 1-4-1-3-2 – tükörképet adtak, bár a rugalmasságok és a gyakori helycserék miatt a formációk sokszor változtak. A kezdés előtt a sárga-kékek fogadkoztak, meg akarták duplázni a Pakson szerzett 3 pontjukat.

Kétgólos előny

Az 5. percben elkezdődött az a szappanopera, amire senki nem számított. A sípos mottója így hangzott: megadom, visszavonom, nem adom meg, elemzünk, megítélem. Közben volt játék is, amelyet uraltak a szervezett és aktív hazaiak. Jurina vezető gólja is jókor érkezett, majd nem sokkal később ziccerhelyzetet kombináltak túl a sárga-kékek. A 22. percben Antal B. mutatott be egy nagy védést, amellyel megakadályozta a zalaiak egyenlítését. Cseri és Besirovic mozgatta a dél-borsodiakat, akik közül a védők is kivették a részüket az akciók szervezéséből és kivitelezéséből. Koszta ugyan egyenlített, de „ráfogták”, hogy könyökölt, mozdulatát határesetként lehetett elkönyvelni. Magára talált a ZTE FC, a kékek rohamoztak, közel álltak az egyenlítéshez, Babati még „majdnem” kiharcolt egy büntetőt, de ezt a szituációt nem nézték vissza. A szünet előtt 8 perc hosszabbítás következett, ebből azonban sokkal több lett, hiszen Babati és Besirovic az ötös környékén összeütközött. Ekkor mindenki megállt, várt, egyre csak várt. Telt és múlt az idő, aztán egyszer csak Pillók megiramodott, Cseri pedig már készülhetett is a büntető elvégzésére. Miután belőtte, sokan elkönyvelték, hogy a meccsnek vége.

Százszázalékosak

A második félidő gyors ZTE-góllal indult, a VAR azonban Koszta révén lest állapított meg. A találkozó haladt a maga küzdelmes stílusában és jó iramában, fordulatot senki nem várt. Ez mégis bekövetkezett, az viszont eldönthetetlen, hogy a két vendégtalálat a védők lelkén szárad-e, vagy az egerszegiek voltak jókor jó helyen, és megtalálták a rést a lábak között. A hajrá nagy izgalmakat tartogatott. Először következtek a cserék, majd a figyelmeztetések és a kiállítások, közben persze a rendkívüli rúgótechnikával rendelkező Besirovic csillogtatta képességét, megszerezte csapata harmadik gólját, amely mint végül kiderült, három pontot ért. Két forduló után százszázalékos a tavaszhoz képest több poszton átalakított Mezőkövesd Zsóry FC, melynek tagjai újra ünneplésbe kezdtek.

A bíró megbukott

Ez a mérkőzés nem csupán a csapatokról szólt, hanem az úgynevezett VAR-technikáról, annak kezelőiről és a játékvezetőről, mert amit együttesen műveltek, azt csak ámokfutásnak nevezhetjük. Pillók Ádám és „tévés” segítői, Iványi Zoltán és Bornemissza Róbert komolytalanná tette a rendszert, mert vagy nem készültek fel belőle, netalán alkalmatlanok ennek kezelésére. A végig bizonytalan bíró minden kényes szituációt rosszul látott, vagy egyenesen nem látott, számára jobb lett volna, ha a technológia nem működik (amint azt a meccs előtt nagy meglepetésre bejelentették, de végül megjavították – és ezt is tudatták). Pillók minden bizonnyal csúcsot állított fel az NB I.-ben, hiszen a szerencsétlenkedéseivel az első félidőt hatvan percre húzta ki, mert tizenkét percig „elemzett” és a kollégáival nézegette a monitort, majd egy kivételével az összes ítéletét megváltoztatta. Ami a lapokat illeti: az alapvetően sportszerű összecsapáson nyolcszor mutatta fel a sárgát, háromszor a pirosat a játékosoknak, aztán az események miatt joggal felbőszült Waltner Róbertet is eltanácsolta a kispadról. Egy sárgát visszavont, egyet utólag adott, ezeket a videózás után. Mivel nem volt tekintélye a pályán, a focisták szinte semmit nem fogadtak el tőle, ráadásul a mezőnyben is rengeteget tévedett, teljesítményével totálisan megbukott.


Percek, események

5. perc: a játékvezető 11-est ítélt a hazaiak javára, de az elemzés után visszavonta.

15. perc: Chrien–Farkas D.–Jurina volt a labda útja, majd Jurina 7 méterről úgy fejelt a kapu bal oldalába, hogy a labdát a menteni igyekvő Demjén is érintette, 1–0.

32. perc: Koszta a jobb alsó sarokba fejelt, a játékvezető azonban a felvétel megtekintése után érvénytelenítette, mert a csatárnál könyöklést látott.

45+9. perc: Besirovic és Babati ütközött. A bíró a hosszas értékelés után 11-est ítélt. Cseri jobbal a bal alsó sarokba lőtt, 2–0.

45+12. perc: Waltner Róbert vezetőedző a pályán reklamált, a játékvezető pedig elküldte a kispadról, kiállította.

54. perc: Koszta szépített, de a VAR közbeszólt: Pillók les címén érvénytelenítette.

67. perc: Skribek két cselt csinált a 16-oson belül, aztán bal oldali beadását Koszta (akinek korábban két gólját vették el) az ötösről a léc alá fejelte, 2–1.

69. perc: Kálnoki-Kis labdáját Koszta mellel Serafimov elé perdítette, aki 10 méterről a jobb alsó sarokba bombázott, 2–2.

80. perc: Drazic rátartott Serafimov lábára, megkapta második sárgáját és a pirosat is.

83. perc: Kálnoki-Kiss megállította Vutovot, majd reklamált, érkezett a második sárgája, majd a piros kártya.

84. perc: Besirovic 18 méteres szabadrúgása lepattant a sorfalról, a csatár pedig másodszorra jobbal a jobb alsó sarokba helyezett, 3–2.

88. perc: Bobál D. látványosan buktatta Besirovicot, újra villant számára a sárga, majd a piros lap is.


Mezőkövesd Zsóry FC – Zalaegerszegi TE FC3–2 (2–0)

Mezőkövesd, 1455 néző. V.: Pillók (Szert, Szalai)

Mezőkövesd Zsóry FC: Antal B. (6) – Farkas D. (6), Pillár (6), Kocsis G. (6), Katanec (6) – Cseke (5) – Cseri (6), ­Chrien (5), Madarász (6) – Jurina (6), Besirovic (7). Vezetőedző: Pintér Attila.

Zalaegerszegi TE FC: Demjén (5) – Serafimov (6), Kálnoki-Kis (5-2=3), Bobál D. (6-2=4), Gergényi (5) – Sankovic (5) – Babati (6), Bedi (5), Skribek (6) – Halilovic (5), Koszta (7). Vezetőedző: Waltner Róbert.

Csere: Babati helyett Ubochioma (–) a 62., Halilovic helyett Szalay (–) a 62., Chrien helyett Calcan (–) a 71., Cseri helyett Vutov (–) a 71., Madarász helyett Nagy D. (–) a 76., Jurina helyett Drazic (3-2=1) a 76., Skribek helyett Spoljaric (–) a 78., Besirovic helyett Karnitski (–) a 90. percben.

Sárga lap: Koszta a 36., Kálnoki-Kis a 75., Drazic a 78., Bobál a 84., Cseke a 87. percben.

Kiállítva: Waltner (a kispadról) a 45+12. percben, Drazic (második sárga miatt) a 80., Kálnoki-Kis (második sárga miatt) a 83., Bobál D. (második sárga miatt) a 88. percben.

Gólszerző: Jurina (1–0) a 15., Cseri (11-esből, 2–0) a 45+9., Koszta (2–1) a 67., Serafimov (2–2) a 69., Besirovic (3–2) a 84. percben.

Pintér Attila: – Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, biztos vagyok benne, hogy a közelmúltban elhunyt csapatorvosunk is nagyon büszke lenne a fiúkra. Fordulatokban gazdag, izgalmas mérkőzést játszottunk, és meggyőződésem, hogy a nézők remekül szórakoztak. Számunkra a legfontosabbak a saját szurkolóink, remek dolog, hogy sikerült örömet okozni nekik. Kettő nullánál lezárhattuk volna a mérkőzést, bosszantó volt, hogy elpazaroltuk az előnyünket. A szünetben azt kértem a játékosoktól, hogy ne aludjanak bele a mérkőzésbe. Lehet, hogy előbb kellett volna cserélnem, és akkor talán az egyik gólt megússzuk. A csapat erejét remekül mutatja, hogy kettő-kettő után is meg tudta nyerni a mérkőzést, de ebből tanulni kell, mert soha nem szabad kiengedni. Besirovic szép góllal döntötte el a meccset, így elégedett vagyok.

Waltner Róbert: – Rendkívül bosszant és fáj a vereség, főleg azért, mert kétgólos hátrányból sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe. Azért parancsoltak el a kispadról, mert megkérdeztem, hogy ha a Mezőkövesd 11-ese előtt visszanézték a jelenetet, akkor miért nem nézték vissza Babati Benjamin szituációját. A játékvezető nem küldött volna el, a negyedik kollégája szólt neki. Igazságtalannak tartom a döntést. Amennyiben nincs a VAR, akkor ezt a találkozót mi nyertük volna meg, mert a rendszer ezúttal a hazaiakat támogatta, de erről nem ők tehetnek. Idegőrlő meccs van mögöttünk, minimálisan a döntetlent megérdemeltük volna, de a szerencse nem állt mellettünk. A Mezőkövesdnek mindezekkel együtt gratulálok a győzelemhez.

(A borítóképen: Besirovic volt a mérkőzés egyik legjobbja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!