női kosárlabda-Európa-kupa

2021.08.18. 12:00

A második kalapba került a piros-fehérek csapata

Csütörtökön sorsolnak a női kosárlabda-Európa-kupában, a DVTK biztos tagja a csoportkörnek.

Berecz Csaba

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Rekordszámú, összesen 77 csapat nevezett a két európai női kosárlabda-kupasorozat 2021/22-es idényére. Az első számúra, az Euroligára összesen 20 együttes jelentkezett, köztük 14-nek – UMMC Ekaterinburg (orosz), Fenerbahce (török), Dynamo Kursk (orosz), CB Avenida (spanyol), ZVVZ USK Praha (cseh), Sopron Basket (magyar), Spar Girona (spanyol), BLMA (francia), TTT Riga (lett), Galatasaray SK (török), Umana Reyer ­Ve­nezia (olasz), Basket Landes (francia), VBW Arka Gdynia (lengyel), PBC MBA Moscow (orosz) – biztos helye van a 2x8 csapatos csoportkörben. További hat gárda pedig két hármas csoportban (a török Kayseri BSK, a magyar AKSC Szekszárd, a román ACS Sepsi-SIC, illetve a francia Tango ­Bourges Basket, a spanyol Valencia BC, az olasz Beretta Famila Schio) selejtezőket játszik, és a két helyszínről (keleti: Sepsiszentgyörgy, nyugati: Schio) a két győztes lesz tagja az Euroliga 16-os mezőnyének, a selejtezők 2. és 3. helyezettjei pedig az Európa-kupában szerepelhetnek októbertől.

Az Aluinvent-DVTK

Utóbbi sorozatban áll rajthoz az Aluinvent-DVTK is, és az már biztos, hogy a csoportkörben kezdhet, amelyben orosz, lengyel, török, ukrán, fehérorosz, szerb, görög, izraeli, román, illetve magyar ellenfelet kaphat az augusztus 19-én 11 órakor kezdődő sorsoláson. A diósgyőriek az előző három év nemzetközi kupaszereplésének az eredményei, valamint a bajnoki helyezésük alapján a második kalapba kerültek a sorolás előtt, mégpedig az 1. konferenciában.

Ugyanis az Európa-kupára érkezett nagyszámú nevezések miatt a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség ezúttal is területi alapon kettéosztotta a mezőnyt, és a magyarok most a keleti régióba kerültek. Mivel a csoportküzdelmekben 48 csapat vehet részt (12 csoportban 4-4 gárda játszik), és az Európa-kupára az idén 57 együttes nevezett, akikhez érkezik még az Euroliga selejtezőjének négy vesztese, így 26 csapatnak selejtezőt kell játszania a jövő hónapban (szeptember 23., 30.) az Ek-csoportkörbe jutáshoz. Az Európa-kupa csoportküzdelmeiben 35 csapat helye biztos, és jelenleg 31-nek a neve ismert (az El-selejtezőből érkező négy gárdáé még nem).

Érdekesség, hogy az Európa-kupa 2021/22-es évadjában legkevesebb 23 ország csapata szerepel (a legtöbb gárdát, 6 együttest a franciák és a spanyolok adhatják), és ez a szám akár lehet 24 is, amennyiben a romániai Sepsi nem jut be az Euroliga 16 legjobb együttese közé. Az idén olyan, évek óta vagy még soha nem látott országok csapatai kapcsolódnak be az Ek-csatározásokba, mint Izland, Anglia vagy Norvégia, ám ezekkel az együttesekkel a magyar csapatok biztosan nem találkoznak, mert ezeknek a nyugati régióba, a 2. konferencia csoportkörébe jutásért kell selejtezőt játszaniuk.

Az Európa-kupa csoportkörének két magyar együttes a biztos résztvevője, a Diósgyőr mellett az Uni Győr Mély-Út, rajtuk kívül az AKSC Szekszárd, az Euroliga-selejtező elvesztése esetén, a Ludovika-FCSM Csata és a PEAC-Pécs pedig az Ek-selejtező megnyerését követően készülhet a csoportkörre, amelynek hivatalos játéknapjai, október 14., 21., 28., november 4., 25. és december 2.


Kosárlabda: a női Európa-kupa mezőnye

1. (keleti) konferencia

1. kalap: keleti Euroliga-selejtező 2. helyezettje, Kayseri BSK (török)/AKSC Szekszárd (magyar)/ACS Sepsi-SIC (román), keleti Euroliga-selejtező 3. helyezettje, Kayseri BSK (török)/AKSC Szekszárd (magyar)/ACS Sepsi-SIC (román), BC Na­dezhda Orenburg (orosz), MKS Polkowice (lengyel), CBK Mer­sin Yenisehir Bld (török), Orman Genclik (török).

2. kalap: Aluinvent-DVTK (magyar), KS AZS AJP Gorzow (lengyel), Olympiacos SFP (görög), Uni Győr Mély-Út (magyar), WBC Enisey Krasnoyarsk (orosz), Neve David Ramla (izareli).

3. kalap: BC Prometey (ukrán), Nika Syktyvkar (orosz), Nesibe Aydin (török), Panathinaikos AC (görög), BC Horizont Minsk Region (fehérorosz), KKZ Crvena Zvezda (szerb).

4. kalap: a hat selejtezőpár győztese.

1. (keleti) konferencia selejtezők

Kiemeltek: Sparta&K Moscow Region Vidnoje (orosz), Hatay BSB (török), Birevim Elazig Il Ozel Idare (török), PEAC-Pécs (magyar), KS Basket 25 Bydgoszcz (lengyel), A3 Basket Umea (svéd).

Nem kiemelt: Ludovika-FCSM Csata (magyar), KU AZS UMCS Lublin (lengyel), PAOK (görög), Eleftheria Moschatou (görög), Niki Lefkadas (görög), Elitzur Holon (izraeli).

2. (nyugati) konferencia

1. kalap: nyugati Euroliga-selejtező 2. helyezettje, Tango ­Bourges Basket (francia)/Beretta Famila Schio (olasz)/Valencia BC (spanyol), nyugati Euroliga-selejtező 3. helyezettje, Tango Bourges Basket (francia)/Beretta Famila Schio (olasz)/Valencia BC (spanyol), LDLC Asvel Feminin (francia), Mithra Castors Braine (belga), Villeneuve D’Ascq ESB (francia), Lointek Gernika Bizkaia (spanyol).

2. kalap: BCF Elfic Fribourg (svájci), KP Brno (cseh), MBK Ruzomberok (szlovák), Roche Vendee BC (francia), Rutronik Stars Keltern (német), Basket Namur Capitale (belga).

3. kalap: Tenerife (spanyol), Kangoeroes Basket Mechelen (belga), Estudiantes Madrid (spanyol), BK Zabiny Brno (cseh), ASD Futur Virtus Bologna (olasz), az egyik selejtezőpár győztese.

4. kalap: hat selejtezőpár győztese.

2. (nyugati) konferencia selejtezők

Kiemeltek: Flammes Carolo Basket (francia), Tarbes Gespe Bigorre (francia), Duran Maquinaria Ensino (spanyol), CB Islas Canarias (spanyol), VOO Liege Basket (belga), Clube Uniao Sportiva (portugál), BBC Grengewald Hueschtert (luxemburgi).

Nem kiemeltek: Magnolia Basket Campobasso (olasz), Dinamo LAB ASD (olasz), Kortrijk Spurs (belga), Piestanske Cajky (szlovák), London Lions (angol), Haukar (izlandi), Ulriken Eagles (norvég).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!