DVTK tartalék

2021.07.25. 09:00

Nehezebb lesz a koordinálás a DVTK tartaléknál

A DVTK tartalék csapatának edzője a sok távozó ellenére még jobb csapatot szeretne.

Berecz Csaba

20201010 Putnok fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Putnok – DVTK tartalék NBIII labdarúgó mérkőzés.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

A labdarúgó NB III. Keleti csoportjában zsinórban hetedik évadját kezdi a jövő hét végén a Diósgyőri VTK tartalék csapata. A piros-fehérek a tavalyi évadban a 9. helyen zártak, azok után, hogy a rajtot követően beragadtak, és a 12. forduló után mindössze 10 ponttal az utolsó előtti, vagyis a 19. pozíciót foglalták el a bajnoki tabellán. Tavaly október 10-én kezdődött a „feltámadásuk”, amikor a Putnok FC-t idegenben 4–1-re legyőzték, és jó sorozatuk után nem volt kérdés a bennmaradásuk, ugyanis összesen 54 pontot szerezve, „mérföldekre” eltávolodtak a kieső zónától.

Csakhogy egy tartalékcsapatnál általában nagy a jövés-menés minden nyáron, az utánpótlás-korosztályokból kiöregedő fiatalok a felnőtt labdarúgásban keresik a helyüket, és akiknek nem sikerül a DVTK első csapatának keretébe bekerülniük, eligazolnak, a helyükre pedig leginkább a klub utánpótlásából érkeznek játékosok. Mivel a DVTK első együttese a 2021/22-es idényt az NB II.- ben játssza, így a tartalékcsapata között egyosztálynyira csökkent a különbség. Hogy mindez milyen változásokat hoz az NB III.-as gárdánál, arról a csapat edzője, Zsivoczky-Pandel Gyula a következőket mondta:

– Sok minden változott, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy szinte biztos, hogy a bajnoki meccseink többségét az első csapattal azonos napon játsszuk. Ugyanis az NB II.-ben és az NB III.-ban, a hétvégi fordulókban egyaránt vasárnap a hivatalos játéknap. Úgyhogy emiatt a tervezés, a koordinálás a két csapat közötti átjárhatóság tekintetében nehezebb lesz. De ezt eddig is megoldottuk, a jövőben sem lehet ezzel gond. A cél pedig változatlan, azt szeretnénk, ha Kispál Tamás, Zsemlye Balázs, Jurek Gábor és Bánhegyi Bogdán után újabb játékosokat tudnánk feladni az első csapathoz. Tudomásom szerint több fiatal labdarúgó kap majd profi szerződést a közeljövőben, és ez is erősítheti az egyéni motivációkat abban, hogy még jobban dolgozzanak azért, hogy felkerüljenek az első csapathoz. Az NB II.-re vonatkozó, egy 20 évnél fiatalabb játékos szerepeltetését előíró szabály nagy lehetőség az utánpótláskorú labdarúgók számára a csapatba kerülésre, és aki lehetőséget kap, annak azon kell lennie, hogy bebizonyítsa, helye van a felnőtt futballban. Azt kell elérni, hogy ne azért játszassanak valakit, mert fiatal, hanem mert rászolgált erre.

NB III.-asokba

Zsivoczky-Pandel Gyula elmondása szerint az idén sem volt egyszerű a tartalékcsapat keretének a kialakítása, hiszen több játékos is távozott, Gönczi és Lehoczki a Tiszaújváros, Kacsó az Eger, Csávás a Tállya, Prokopenkó a Hidasnémeti, Sipos a Putnok, Schildkraut a Kazincbarcika játékosa lett, vagyis a felsoroltak mind az NB III.-as csoportbeli ellenfeleknél folytatják pályafutásukat. Nagy Z. pedig részben távozik, a Miskolci VSC labdarúgója lesz, de a DVTK női akadémián erőnléti edzőként foglalkoztathatják.

– Minden évben nehéz a felkészülés eleje, a mozgásban lévő keret miatt, de most már látom az alagút végén a fényt – mondta Zsivoczky-Pandel Gyula, aki arra a kérdésre, hogy a tavalyi kezdeti nehézségek miatt lehet-e arra számítani, hogy most is döcögős lesz a bajnoki évad eleje, így felelt: – Erre nem akarunk fogni semmit, jobb szereplést remélek az előző évadnál. A keretünk tagjai közül bárkiből lehet NB I.-es játékos, de nem lesz mindenkiből, viszont nekünk, edzőknek arra kell törekednünk, hogy olyan életutat biztosítsunk az itt játszóknak, hogy távozásukat követően olyan csapatokba kerülhessenek, amelyekbe vágynak, és ezek többsége profikat foglalkoztató klub legyen.

Az edzőnek szóba hoztuk azt is, hogy viszonylag kevés edzőmeccset játszottak eddig, többek között azért, mert két alkalommal is le kellett mondaniuk mérkőzést.

– Sajnos, több sérült és a távozók nagy száma miatt lészámgondjaink voltak a felkészülés elején, szakmailag pedig értelmetlen lett volna egy komoly terhelés után teljes meccseket játszani a rendelkezésre álló labdarúgókkal. Ezért döntöttünk úgy két alkalommal, hogy nem lépünk pályára. Ezek a meccsek hiányoznak, de elég régóta dolgozunk együtt a garnitúra nagy részével, úgyhogy erre nem szeretnénk fogni semmit – mondta Zsivoczky-Pandel Gyula, akinek azt is közbevetettük, hogy az előző évadban az NB III.-ban szerepelt légiósok nélkül nehezebb lesz. – Cortés, Omarashvili és nem utolsósorban az első csapathoz visszakerült Makrai és a Barcikára igazolt Schildkraut góljai hiányozni fognak, ők négyen 44 találatot szereztek. Távozásuk után ebben az évadban másokra vár ennek a feladatnak a megoldása. Tavaly ősszel és tavasszal is voltak jó sorozataink, és úgy vélem, hogy a jelenlegi állomány is képes lehet hasonlóra vagy még jobbra.


A célokról

– Nem helyezésben gondolkodunk, túl azon, hogy szeretnénk jövőre is a harmadik vonalban játszani. Az NB III.-as szereplés egy folyamatnak az egyik állomása, egy eszköz arra, hogy eljuttassuk a fiatalokat oda, ahová valók. A DVTK tartalék egy jó középcsapat lehet ebben az osztályban, egy olyan közösség, amelyben a fiatalok szakmai fejlődése biztosított – mondta Zsivoczky-Pandel Gyula.

(A borítóképen: Makrai [a labdával] góljai hiányozni fognak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!