Labdarúgó-EB

2021.07.06. 09:45

Az ötből ötöt nyerő az esélyes

Ma este játsszák az egyik elődöntőt a labdarúgó-Európa-bajnokságon.

From L: Italy's defender Giorgio Chiellini, Belgium's forward Romelu Lukaku and Italy's midfielder Nicolo Barella vie for the ball during the UEFA EURO 2020 quarter-final football match between Belgium and Italy at the Allianz Arena in Munich on July 2, 2021. (Photo by Matthias Hangst / POOL / AFP)

Fotó: AFP

A labdarúgó-Európa-bajnokságon ma 21.00-tól Spanyolország – Olaszország elődöntőt rendeznek Londonban, a Wembley Stadionban.

Utóbbi együttesnek lenne még mit törlesztenie a hispánokkal szemben, azok után, hogy 2012-ben Kijevben az Eb-döntőben 4–0-ra kikapott. Igaz, a rá következő kontinensbajnokságon, 2016-ban az egyenes kieséses szakasz első körében, a nyolcaddöntőben, Párizsban 2–0-ra az olaszok nyertek (Chiellini szerezte az első találatot), ám a következő körben ők is búcsúztak, a németekkel szemben, tizenegyesrúgásokkal. A mostani esetleges olasz siker végső elégtételt jelenthetne a spanyolokkal szemben Olaszország számára a kilenc éve elvesztett finálé után, már csak azért is, mert sokak szerint ez az összecsapás is felér egy döntővel. Egyes vélekedések szerint az azzurrik előző összecsapása, a belgák elleni negyeddöntő is ilyen volt... Lehet ebben valami, mert mégiscsak a világranglista első helyezettjét kellett búcsúztatniuk az olaszoknak ahhoz, hogy az Eb-résztvevői maradjanak. Azt a meccset jó játékkal, teljesen megérdemelten nyerte Roberto Mancini szövetségi kapitány együttese. Azok után, hogy az első félidőt egygólos előnnyel zárták, a második játékrészben őrült pörgésbe kezdtek annak érdekében, hogy visszaállítsák a kétgólos előnyüket, majd amikor az erejük fogyatkozni kezdett, a 75. perc tájékától védekezésre álltak át, ezt voltak hivatottak szolgálni a cseréik is. És végül, ha nem is minden, de a lényeg úgy alakult, hogy az olaszok jutottak a négy közé.

„Kettőt szereztünk Belgium ellen, és többet is elérhettünk volna. Úgy gondolom, hogy ez a győzelem teljesen megérdemelt volt. Spanyolország következik, de minél tovább jutunk, annál nehezebb meccsek várnak ránk” – nyilatkozta Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya.

Az biztos, hogy ha ma este sikerülne nyerniük, akkor a két majdnem döntő után az igazi finálé várna a kékekre.

A spanyolok

Spanyolország átalakulóban lévő, több fiatal alkotta csapata közel sem nyújtott eddig olyan meggyőző teljesítményt, mint az ötből ötöt nyerő azzurrik, ugyanis eddig mindössze egyszer nyert a rendes játékidőben, a csoportkör 3. fordulójában Szlovákiát mosta le 5–0-ra két döntetlenje után (Svédország ellen 0–0, Lengyelország ellen 1–1). Az egyenes kiesés szakaszban pedig úgy mentek két kört, hogy a nyolcaddöntőben, hosszabbítás után verték ki a horvátokat, a negyeddöntőben pedig tizenegyesekkel búcsúztatták a svájciakat.

Ennek ellenére önbizalomban nincs hiány, Unai Simón, a spanyol válogatott kapusa, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a Svájc elleni lutriban, a tizenegyesrúgásokban felülkerekedtek, így nyilatkozott:

„Frissen, magabiztosan és emelt fővel kell játszanunk az elődöntőben. Most megnyerhetjük az Európa-bajnokságot.”

Az biztos, hogy az elődöntő összecsapásán az eddigi eredmények semmit nem számítanak, a mérkőzés 0–0-ról indul, és hiába jegyzik magasabban az olaszok esélyeit, az eddig látottak alapján a spanyol együttes van olyan jó, tud olyan jó lenni, hogy bármelyik csapatot legyőzze, nemcsak Európában, hanem a világon, de most elég lenne az öreg kontinensen az olaszokat.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy itt tartunk. Nevetséges lenne azt gondolni, hogy mi vagy az elődöntők bármelyik résztvevője elfogadná, hogy eddig jutott, mindannyian szeretnénk a döntőbe jutni és győzni” – mondta Luis Enrique, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya.

Az olaszoknál a mostani meccsről hiányozni fog az Achilles-problémákkal bajlódó Spinazzola, a spanyoloknál az izomsérüléssel küszködő Sarabia játéka kérdéses.

(A borítóképen: Chiellini (balra) és Barella vélhetően ma is pályára lép az olasz együttesben)

Eb: elődöntő

Olaszország – Spanyolország (London, 21.00)

Olaszország várható kezdőcsapata: Donnarumma – Florenzi, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne.

Spanyolország várható kezdőcsapata: Unai Simón – Azpilicueta, García, Laporte, Alba – Koke, Busquets, Pedri – Moreno, Morata, Olmo.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!