kajak-kenu

2021.05.14. 09:15

Most nem sikerült megcsípnie Bodonyinak a kvótát

Bodonyi Andrásnak kenu egyes 1000 méteren még egy szalmaszála maradt Tokióra.

Berecz Csaba

Szeged – 2021.05.13. Kajak-kenu Európai Pótkvalifikációs Verseny és Első ICF Gyorsasági Világkupa a Maty-éri pályán. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Bodonyi András, a Diósgyőri VTK kenusa csütörtökön a férfi egyes 1000 méteres távon ült hajóba Szegeden,

az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyen, hogy nyolc riválisával szemben harcba szálljon a versenyszám megnyeréséért, az olimpiai kvótát jelentő 1. helyért.

A miskolci kenus az egy nappal korábban megrendezett két előfutam egyikéből másodikként került a fináléba, ahonnan rajta kívül ez közvetlenül, az előtte végző olasz Tacchininek és a harmadikként célba érő, a sokáig fölényesen vezető, a végén kiengedő ukrán Altukhovnak sikerült. Ugyanebből a megméretésből, közvetett módon pedig, vagyis az elődöntőből, a román Diba és szlovák Rusnak jutott még be a legjobb 9 közé. A második futamból szintén az elődöntőn keresztül vezetett az útja a fináléba a litván Korobovnak, direktben pedig a moldáv Serghei Tarnovschi, a fehérorosz Maksim Piatrou és az orosz Ilia Shtokalov szerzett magának lehetőséget arra, hogy az olimpiai kvótáért küzdjön csütörtök délelőtt.

Alsó pályák

A szembe szélben, az előző napihoz képest sokkal hűvösebb időjárási körülmények közepette megrendezett döntőben a rajt után az ukrán Altukhov és a szintén Ukrajnában született, moldávvá lett, dopping eltiltása miatt most visszatérő Tarnovschi húzott a legjobban, bár a többiek is igyekeztek velük tartani az erős tempót, ez inkább csak Tacchininek és Piatrounak sikerült. Bodonyi és a többi sportoló mögöttünk haladt. Féltávnál Altukhov majd’ egy hajóhosszal jobban állt, mint Tarnovschi, és ez a folytatásban sem változott. A 750 méteres „vonalon” Bodonyi hatodikként haladt át, a hajrában a moldáv nagyot zuhant vissza, Diba pedig rakétaként behúzott a második helyre, de Altukhov sikerét, tokiói indulási jogának a megszerzését ez nem veszélyeztette.

Fotó: Karnok Csaba – Délmagyarország

– Úgy gondolom, hogy korrekt pályát sikerült teljesíteni, még ha nem is hibátlant, de teljes mértékben kihajtottam magam, az aktuális állapotomhoz képest a maximumot nyújtottam – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Bodonyi András. – A szembe széllel, amit érzékeltem, 4:11,03-as idő jónak számít, ha edzéseken menten volna ilyet, akkor elégedett lennék. A verseny eredményén látszik, hogy a jobbos szembe szél miatt felborultak az erőviszonyok, születtek meglepetések, az alsó pályákon jöttek a jobb eredmények, a 7-es, 8-as, 9-es járt jobban a mostani körülményekkel. Jó példa erre a román Diba szereplése, akinél az előfutamban jobbnak bizonyultam, és aki a fináléban úgy tudott ott lenni, hogy az elődöntőben éppen hogy odaért a harmadik helyre. Az ukrán Altukhovnak is segített az, hogy alsó pályán haladt, én elsősorban Tar­novschira koncentráltam mint fő esélyesre, mert úgy gondoltam, hogy ha vele tudom tartani a lépést, akkor lehet esélyem. És bár igaz, hogy őt végül sikerült megelőznöm, de ez csak az 5. helyre volt elég. Bosszús is vagyok, de a teljesítményemmel nem vagyok elégedetlen. Bízom benne, hogy a barnauli, utolsó olimpiai kvalifikációs versenyen, amelyre a világ összes földrészéről érkeznek majd a sportolók, másfél hét múlva még jobb lehetek, mert a versenyeken mutatott produkcióm alapján a formám felfelé ívelő.

Kajak-kenu európai olimpiai pótkvalifikációs verseny, Szeged

C-1 1000 m döntő: 1. Pavlo Altukhov (ukrán) 4:03.00 perc, 2. Constantin Diba (román) 4:05.50, 3. Carlo Tacchini (olasz) 4:05.60, 4. Maksim Piatrou (fehérorosz) 4:08.53, 5. Bodonyi András 4:11.03, 6. Serghei Tarnovschi 4:11.08, 7. Vadim Korobov (litván) 4:18.48, 8. Ilia Shtokalov (orosz) 4:19.38, 9. Matej Rusnak (szlovák) 4:21.75.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!