Mikulás Rally

2020.12.04. 15:30

Négyen áhítoznak a címre

A szezonzáró Mikulás Rallyn dől el az abszolút magyar bajnoki cím sorsa.

Marosréti Ervin

20200815 Bükkszentkereszt fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország 2020-a Miskolc ralle elnevezésű verseny. A versenyautóban: Hadik András és Kertész Kisztián

Fotó: Kozma István

Nem példa nélküli, hogy a végletekig kiélezett, izgalmas körülmények között dől el a magyar ralibajnoki cím sorsa. Két évvel ezelőtt Hadik András az utolsó verseny utolsó szakaszán fordította maga javára a versengést, emlékezetes körülmények között ért fel a csúcsra. A DVTK SE ralisa a nyíregyházi győzelmének köszönhetően idén is vezeti a pontversenyt, de a szezonzárón még bármi megtörténhet. A koronavírusos év utolsó éles randevúját Veszprémben tartják a ralisok, idén az élet úgy hozta, hogy az egyébként dzsemborinak számító Mikulás Rally bajnoki futammá avanzsált. A bakonyi murvás pályákon 105 gyorsasági kilométer vár a párosokra, ez dönt majd az éves elsőség sorsáról. A matematika szerint még négy páros lehet abszolút bajnok.

Először murván

– Egy nehéz murvaverseny előtt állunk, amelyen a bajnoki cím szempontjából minden nyitott kérdésre választ kapunk – mondta miskolci műhelyében a listavezető Hadik András. – A feladatot nehezíti, a helyzetet még érdekesebbé teszi, hogy a lazább borításon idén nem mentünk, csupán ezen a hétvégén lesz rá lehetőségünk. Nekem ráadásul a Mikulás Rallyk kapcsán sincs sok élményem, a korábbi „dzsemborikat” én rendre kihagytam. Veszprémmel kapcsolatban a nyári időpontok, a perzselő meleg vagy éppen a hatalmas esők maradtak meg bennem. Most azonban egészen más lesz az időjárás, amihez természetesen alkalmazkodni kell.

Lehet, de nem érdemes

Hadik András szerint a vasárnapi murvás csatán lehet ugyan taktikázni, de nem biztos, hogy érdemes. A teljesítendő versenytáv ugyanis csupán 105 kilométer, amelyen túl sok hibázási lehetőség nem fér bele. A miskolci páros számára nem kell feltétlenül nyerni, de a második helyezés legalább szükséges a biztos bajnoki címhez. Persze a szezonzáró előtt a számolgatás valamennyi kettősnél elkezdődött.

Izgalmas lesz

– Való igaz, hogy bármi megtörténhet – erősítette meg a DVTK versenyzője. – A murva egy kicsit más vezetéstechnikát igényel, de ezzel úgy gondolom, hogy nem lesz probléma. Túl vagyunk egy teszten, alapvetően jó érzéseim vannak az autóval kapcsolatban. Az önbizalmunkat helyretette a nyíregyházi siker, mindig jó érzés futamot nyerni. Ezzel ráadásul lehetővé tettük magunk számára, hogy Veszprémben a bajnoki címért küzdhessünk. Azon a hétvégén ez volt a legfontosabb. Másnap, amikor a nemzetközi mezőnyben mentünk, előjött a Fordon egy kisebb fékprobléma, amit sikerült orvosolni. Emellett hasznos kilométereket gyűjtöttünk, ami minden szempontból jól jött a mindent eldöntő verseny előtt. Várjuk, hogy ott lehessünk Veszprémben. Bízom egy szoros, izgalmas, számunkra sikeres hétvégében. Kertész Krisztiánnal hosszú ideje versenyzünk együtt, ezért nagyon megérdemelné, hogy bajnok legyen. Tudjuk, hogy ezt nem adják ingyen, de készen állunk a kihívásra. Izgalmas, nagy küzdelem lesz, ez nem kérdés.


A magyar bajnokság állása

1. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) 103 pont

2. Turán Frigyes, Bagaméri László (Volskwagen Polo R5) 92 pont

3. Vincze Ferenc, Bacigál Igor (Skoda Fabia Rally2 EVO) 92 pont

4. Velenczei Ádám, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5 EVO) 91 pont

5. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Ford Fiesta R5) 57 pont

6. Német László, Szabó István (Skoda Fabia R5) 44 pont

(A borítóképen: Hadik András és Kertész Krisztián tizenegy pontos előnnyel várja a hajrát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!