mókás szokás

2020.10.17. 19:00

A századik félmaratonján is jelmezben fog futni

A miskolci sportember, Mayer Krisztina a vasárnapi Barátság Maratonon jubilálhat.

Berecz Csaba

Fotó: Zákány Gergely

A 19. Barátság Maraton futóversenyen, október 18-án, vasárnap századszor futhatja le a félmaratoni távot Mayer Krisztina, aki eddig már nyolcszor vett részt ezen a versenyen, és a legtöbbször a 21 km-es távot teljesítette.

– Szinte mindig jelmezben teljesítettem a távot, voltam bohóc, Mikulás, aki szaloncukrot osztogatott futás közben, ördög, aki nem alszik, hanem fut, futottam a hős tűzoltók tiszteletére tűzoltó egyenruhában, valamint Minnie egérként is – mondta Mayer Krisztina. – Az ország számos nagy és kis futóversenyén elindultam, legtöbbször jelmezben, sokszor mosolyt csalva a futótársak vagy a versenyt a pálya mellől figyelők arcára. Az itthoni versenyek mellett rajthoz álltam Brüsszelben, több alkalommal is, de indultam Párizsban, Nizzában, Barcelonában, Antwerpenben, Zágrábban, Kassán, és Szerbiában, a Palicsi-tónál. Az eddig lefutott 99 félmaratonom mindegyike jó élmény volt, hiszen mindig is az örömelvet szem előtt tartva futottam. A cél mindig az volt, hogy jól essen, élvezzem a futást, vicces jelmezben teljesítsem a távot, hogy együtt legyek a futó-barátaimmal, új tájakat, városokat ismerjek meg a futóversenyek által és persze, hogy begyűjtsem a szép befutóérmeket.

Az elsőt 2005-ben

És, hogy mennyi idő alatt jött össze az eddigi 99 félmaratoni teljesítése?

– Először 2005-ben, Nyíregyházán futottam meg ezt a távot. Előtte egy héttel Budapesten egy nagy maratoni versenyt rendeztek, 20 ezer indulóval, de itt azért nem álltam rajthoz, mert szintidő is volt, amit 2,5 órában határoztak meg, és én akkor is csak a távot akartam legyőzni, nem pedig az óra ellen futni – mondta Mayer Krisztina. – Szóval a nyíregyházi versenyen nem ezrekben mérték az indulók létszámát, összesen 15-20 fő állt rajthoz, és mivel nem voltam gyors, teljesen egyedül futottam végig a 21 kilométert. Amikor a célhoz értem, már összepakoltak a szervezők, és közölték, hogy a 3. lettem, ugyanis összesen három lány indult, és ketten már beértek előttem. Megjegyzem: azóta sem futok gyorsan, soha nem is futottam, nem versenyzem sem másokkal, sem az idővel. Kb. 20 évvel ezelőtt az egyetemen, az egyik tanárom a lassú tempómra utalva azt mondta, hogy én hátrafelé futok, ami akkor nagyon rosszul esett, de azóta bebizonyítottam, hogy „hátrafelé” is le lehet futni vidáman egy híján száz félmaratont és tíz hosszabb távot is.

Négy év

Mint a futótól megtudtuk: az első félmaratonija és a második között négy év telt el, elmondása szerint azért, mert úgy volt vele, hogy ezzel a félmaratont kipipálta, és legközelebb csak 2009-ben, az ózdi hegyi félmaratonon indult. Onnantól évente 2-3 alkalommal teljesítette ezt a távot, az utóbbi 5 esztendőben viszont, éves átlagban 15 (!) ilyen versenyen vett részt.

– Nem futottam soha edző közreműködésével, és mindig csak annyit megyek, amennyi jól esik. Ha nincs kedvem, nem futok, nem erőltetem. De sokszor van olyan, hogy fél órára indulok el, és közben annyira megjön a kedvem, hogy két órán át kint vagyok, és szelem a kilométereket. Nem a futás az életem értelme, legfőbb célja, de e nélkül sokkal rosszabb lenne, hiszen rengeteg örömöt ad – jelentette ki Mayer Krisztina, aki arra a kérdésre, hogy a versenyei közül melyik volt a legemlékezetesebb, ezt válaszolta: – Nem könnyű mondani egyet, de ha mégis ki kellene emelnem egyet, kettőt, akkor azt mondom, hogy az egyik legkülönlegesebb és legnagyobb élményem az első párizsi, a Disneylandban tartott Disney-félmaraton volt. Évek óta vágytam arra, hogy Európába is megérkezzen ez a rendezvény, azóta, mióta először láttam, hogy az Amerikai Egyesült Államokban rendszeresen rendeznek Disney futásokat mesés érmekkel, csodás környezetben, varázslatosan. A legjobb barátnőmtől kaptam születésnapomra ezt a futást, még 2016-ban és ráadásul együtt futottuk végig az integető rajzfilmfigurák között a 21 km-t. Ez életem egyik legnagyobb futóélménye volt. A másik különleges futóverseny pedig a tavalyi New York-i csokis futás, melyre nagy csokifüggőként kimondottan a tábla csokira emlékeztető érem miatt neveztem és utaztam ki. Ezen a futáson a frissítő pontokon pillecukor, gofri, csoki, csokis keksz és egyéb finomságok várják a futókat, a célban pedig a csokis érmen kívül mindenki kap egy hatalmas tál édességet forró csokival és csokikrémmel... Röviden: ez valami mennyei élmény...

A mostani jelmezről

Megkérdeztük azt is a sportembertől, hogy a Barátság Maratonon milyen jelmezben találkozhatnak vele a futás szerelmesei.

– Ez elsősorban az időjárástól függ. Ha kellemes lenne az idő, 20 Celsius fok körüli lenne a hőmérséklet, akkor méhecskeként állnék rajhoz, ha hideg, akkor hóbagolyként. A jelmezbe öltözést csak az eső húzhatja keresztül, ha olyan rossz idő lesz, mint a hét elején volt, akkor én is csak esődzsekiben, és esőnadrágban tudok indulni – mondta Mayer Krisztina.

A sportos múlt és a civil élet

Mayer Krisztina nem csak fut, hanem 40 éve folyamatosan sportol. Tíz évig balettozott, versenyszerűen tornázott. 1996-ban, a torna diákolimpián országos bajnok lett a Földes Gimnázium csapatával. Rendszeresen vesz részt teljesítménytúrákon, eddig 14-szer úszta át a Balatont. Régebben ejtőernyőzött, több, mint 100 ugrása van 4000 méterről. Kiskora óta rendszeresen síel és egyszer teljesített egy fél ironmant (1,9 km úszás, 90 km kerékpározás, 21 km futás). A doktori címmel rendelkező Mayer Krisztina a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán egyetemi oktató, pszichológus és kutató is. Az egyetemen aerobic órákat tart a hallgatóknak a választható testnevelés óra keretén belül, van testnevelő tanár- és aerobic edző végzettsége is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!