Aluinvent-DVTK

2020.08.18. 12:00

Megvan a női kosárlabda Euroliga és Európa Kupa csoportkörének beosztása

Török után francia, vagy izraeli csapat ellen játszhat az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata.

Berecz Csaba

Miskolc 20200301 Kosárlabda 2020 NBI NB1 Nõk Nõi Diósgyõr Aluinvent DVTK Sopron Basket Fotó Koncz György Nemzeti Sport Határ Bernadett

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Koncz Gyorgy

Mint arról egy hete beszámoltunk: az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata a török Izmit Belediyespor együttese ellen küzdhet, egy oda-visszavágós kupapárharcban, a legrangosabb európai klubsorozatba, az Euroligába, annak is a csoportkörébe jutásért (a tervezett játéknapok: szeptember 23-án török földön, szeptember 30-án Miskolcon). Hétfőn pedig elkészítették Münchenben, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai központjában a női kosárlabda Euroliga és Európa Kupa csoportkörének beosztását, és ennek során kiderült, hogy ha a Diósgyőr sikerrel veszi az Izmit Belediyespor elleni EL-selejtezőt, akkor az Euroligában, az A-csoportban, október 14-én a francia Lyon ASVEL gárdáját fogadja (fordított párosításban december 16-án lépnek pályára), és a 14 fordulós csoportkörben oda-vissza játszik még mérkőzéseket a spanyol CB Avenida (október 21.: idegenben, január 6.: itthon), az orosz BC Nadezhda Orenburg (október 28.: itthon, január 13.: idegenben), a lengyel Arka Gdynia (november 3.: idegenben, január 20.: itthon), a török Fenerbahce (november 25.: itthon, január 26.: idegenben), az orosz Dynamo Kursk (december 2.: itthon, február 17.: idegenben) és a cseh ZVVZ USK Praha (december 9.: idegenben, február 24.: itthon) együttesei ellen.

Ha pedig alulmarad az EL-selejtezőben, akkor az Európa Kupa csoportkörében, a Keleti konferenciában, a B-csoportban játszik 6 fordulót, oda-vissza mérkőzéseket az Ormanspor Genclik (török), az A3 Basket Umea (svéd) és a Nave David Ramla (izraeli) csapattokkal szemben. Ez esetben utóbbi gárda ellen itthon meccselnének az 1. fordulóban a piros-fehérek, október 14-én (a hivatalosa játéknap október 15-e lenne, de a DVTK nem csütörtökön, hanem szerdánként akarja hazai meccseit rendezni), majd egy héttel később Svédországban kellene pályára lépniük, október utolsó szerdáján pedig az ankarai együttest fogadnák. Izraelben november 4-én kellene játszaniuk, az Umeát november 25-én látnák vendégül, a csoportkört, Kocaeliben, az Ormán otthonában december 3-án zárnák.

A koronavírus okozta bizonytalan helyzet miatt a közölt dátumok egyelőre csak tervezettnek számítanak, ugyanis a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség szeptember 1-jén dönt arról, hogy a jelenleg ismert kiírás szerint kezdődjön-e el az évad.

Vitola megérkezett

Ezen a héten újabb játékos csatlakozik az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatának keretéhez, ugyanis szombaton megjött a lett légiós, Kristine Vitola. A tavalyi évadban a spanyol CB Avenida gárdájában szerepelt kosaras, – aki ebben az idényben akár ellenfele is lehet korábbi együttesének, ha a diósgyőriek sikerrel veszik az EL-selejtezőt – hazájából érkezett meg Miskolcra. És bár Lettország a koronavírus veszély szempontjából zöld országnak számít, vagyis az onnan beutazók számára nem kötelező a koronavírus teszt, a 196 centiméter magas, 29 éves erőcsatáron hétfőn mégis elvégezték ezt Diósgyőrben, és csak az eredmény megismerése után csatlakozik majd az új társaihoz, Földi Attila vezetőedző csapatához.

Euroliga sorsolás

A-csoport: Dynamo Kursk (orosz), ZVVZ USK Praha (cseh), Fenerbahce (török), BC Nadezhda Orenburg (orosz), CB Avenida (spanyol), Lyon ASVEL (francia), Arka Gdynia (lengyel), az Izmit Belediyespor (török) – Aluinvent-DVTK selejtező győztese.

B-csoport: UMMC Ekaterinburg (orosz), Sopron Basket (magyar), Tango Bourges Basket (francia), Famila Basket Schio (olasz), TTT Riga (lett), Galatasaray (török), Basket Landes (francia), az ACS Sepsi-SIC (romániai) – Spar Citylift Girona (spanyol) selejtező győztese.

Tervezett lebonyolítás

Selejtező: 2 párban, oda-visszavágós, kuparendszerű csatákban.

Csoportkör: 2 darab 8 csapatos csoportban körmérkőzések a legjobb 8 közé jutásért, ahová a csoportok első négy helyezettjei jutnak.

Negyeddöntő: két nyert meccsig (játéknapok: március 10., 17., 24.).

Final Four, négyes döntő: elődöntőkkel, éremcsatákkal (április 16., 18.).

Európa Kupa sorsolás

Keleti konferencia (16 csapat)

A-csoport: AKSC Szekszárd (magyar), UNI Győr (magyar), Bellona Kayseri Basketbol (török), BC Prometey (ukrán).

B-csoport: az Izmit Belediyespor (török) – Aluinvent-DVTK EL-selejtező vesztese, Ormanspor Genclik (török), A3 Basket Umea (svéd), Nave David Ramla (izraeli).

C-csoport: Hatay BB (török), Sparta&K Moszkva (orosz), VBW CEKK Cegléd (magyar), Büyüksehir Beledyesi Adana (török).

D-csoport: PBC MBA Moszkva (orosz), KS AZS AJP Gorzow WLKP (lengyel), KP Brno (cseh), Birevim Elazig il Özel Idare (török).

Nyugati konferencia (16 csapat)

E-csoport: BCF Elfic Fribourg (svájci), Phantoms Basket Boom (belga), Umana Reyer Venezia (olasz), Landerneau Bretagne Basket (francia).

F-csoport: Lointek Gernika Bizkaia (spanyol), Flammes Carolo Basket (francia), Roche Vendée (francia), az CDB Clarinos De La Laguna (spanyol) – Kangoeroes Mechelen (belga) EK-selejtező győztese.

G-csoport: az ACS Sepsi-SIC (romániai) – Spar Citylift Girona (spanyol) EL-selejtező vesztese, ESBVA Lille (francia), Cadi La Seu (spanyol), a Basket Namur Capitale (belga) – BBC Grengewald Hueschtert (luxemburgi) EK-selejtező győztese.

H-csoport: Valencia BC (spanyol), Castors Braine (belga), Basket Hema SKW (belga), a Saint-Amand Hainaut Basket (francia) – BC Winterthur (svájci) EK-selejtező győztese.

A tervezett lebonyolítás

Selejtezők: 3 párban, oda-visszavágós, kuparendszerű csatákban (szeptember 24., október 1.).

Csoportkör: 8 darab 4 csapatos csoportban körmérkőzések a legjobb 16 közé jutásért, ahová a csoportok első két helyezettjei kerülnek (játéknapok: október 15., 22., 29., november 4., 26., december 3.).

Kieséses szakasz, 1. kör: kuparendszerben, 8 párban, a győztesek jutnak tovább (játéknapok: január 21., 27.).

Kieséses szakasz, 2. kör: kuparendszerben, 4 párban, a győztesek jutnak tovább (játéknapok: február 18., 25.).

Negyeddöntő: kuparendszerben, 4 párban, a mezőnyhöz az Euroliga 4 csapata (az EL-csoportok 5-6. helyezettjei) csatlakozik, a győztesek jutnak tovább (játéknap: március 11., 18.).

Elődöntő: kuparendszerben, 2 párban, a győztesek jutnak tovább (játéknapok: március 25., április 1.).

Döntő: kuparendszerben (játéknapok: április 7., 14.).

(A borítóképen: A soproni Határ biztos EL-résztvevő, a diósgyőri Kányási (a labdával) selejtezőzik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!