Kajak-kenu

2020.06.02. 08:00

Böszörményi az ifik között mutatta meg magát

A kajak-kenu szövetség elnöke szerint (is) újraindult a sportág Magyarországon.

Berecz Csaba

Böszörményi Bendegúz (jobbra) és edzője Révész Zoltán

Fotó: RZ

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségének felkérésére Hüttner Csaba és Weisz Róbert szövetségi kapitány már júniusra beterjeszti a tokiói olimpiáig, illetve paralimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket. A grémium csütörtöki, online ülésén elfogadta a tavalyi évre vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolókat, az MKKSZ mérlegét, közhasznú jelentését, és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi terveket is.

,,Az ülés elején tájékoztattam az elnökséget arról, hogy az elmúlt héten több mint száz egyesülettel folytattunk online egyeztetést – nyilatkozta Schmidt Gábor elnök. – A megbeszélések alapján megállapítható, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések feloldása után a sportág újraindult. A tagszervezetek arról számoltak be, hogy a vízitelepekre száz százalékban visszatértek a gyerekek, ráadásul megnőtt az érdeklődés a kajak-kenu iránt, mert a sportágat járványügyi szempontból a szülők biztonságosnak látják.„

A múlt hét végén

A múlt hét végén egyéni indításos felmérést tartott Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány a teljes ifjúsági keretet számára. Szolnokon szombaton két óra alatt kétszer teljesítették a versenyzők az 5000 métert egyesben, időre. Megyénkből négy sportoló lehetett jelen a megméretésen, mindannyian kenusok. A lányoknál a 10 fős mezőnyben a DVTK 17 éves sportolója, Győri Gréta, valamint a Tiszaújvárosi KKSE szintén 17 esztendős kenusa, Erős Kinga egyaránt a 8. és 9. legjobb időket futotta. A fiúknál a VSC Tokaj 18 éves versenyzője, Bana László előbb a 9., majd 8. lett a szintén 10 fős mezőnyben, míg a Borsodi Örökmozgó VSA kenusa, a 15 éves Böszörményi Bendegúz, aki egyedüli serdülőkorúként kapott meghívót a kapitánytól, kétszer is a 2. leggyorsabbnak bizonyult.

– A múlt szombati megméretés egy négy állomásból álló sorozat első része volt, a 2x5000 méteres táv után 3x2000 méter következik, majd 3x1000 méter, a végül pedig, augusztus elején 1000 méter és 500 méter – sorolta a programot Révész Zoltán, a Borsodi Örökmozgó VSA edzője, akit tanítványáról, Böszörményi Bendegúzról is kérdeztünk. – Bendegúz a tavalyi eredményeinek köszönhetően kapott meghívást az ifi mezőnybe. A 2019-es serdülő országos bajnokságot megnyerte, ősszel az diákolimpián a saját korosztályában akartuk indítani, de a szövetség kérésére végül az ifjúságiak közé neveztük, és ott szintén az első helyen végzett. Ezen eredmények alapján került az utánpótlás válogatottba, egy korosztállyal feljebb a sajátjánál. Örülünk annak, hogy Szolnokon jól ment az ifjúságiak között, annak különösen, hogy a második futamban az elsőnél is jobb időeredményt hozott. Viszont ez csak egy felmérő volt, ami legfeljebb arra jó, hogy visszaigazolja, nem járunk tévutakon.

(A borítóképen: Böszörményi Bendegúz (jobbra) és Révész Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!