PANNERGY-MVLC

2020.05.22. 07:00

Össze kell még csiszolni

A korábban beugró új vezetőedző szeretné az első nyolcba vezetni a megújuló MVLC-t.

Molnár István

Forrás: MVLC, KAMARÁS PÉTER

Az Észak-Magyarország jelentette be először Bachner András, az élvonalban szereplő PannErgy-Miskolci VLC férfi vízilabdacsapatának szakmai igazgatója, hogy nem marad az együttesnél a tavaly kinevezett vezetőedző, Vidumanszky László, akinek helyét a 2017 februárja óta a klubnál dolgozó, az 1980-as moszkvai olimpián játékosként bronzérmet szerző Kis István veszi át. A megbízás 1+1 évre szól, de a klub hosszabb periódusra számol a szakvezetővel, akinek a segítője Popovics Miklós másod­edző és Uliganyec Szergej kondicionális tréner lesz.

Tíz napra szóló megbízás

– A koronavírus-járvány miatt kialakult egy helyzet, gyakorlatilag mindenhol kisebb költségvetéssel tervezhetnek, mint korábban, ezért számítani lehetett rá, hogy a klubvezetés, András úgymond belülről keres megoldást, ami a legkézenfekvőbb volt – kezdte az Észak-Magyarországnak adott nyilatkozatát Kis István.

Az 1958-ban született tréner egyszer, tavaly ősszel már ült az első gárda kispadján, beugróként akkor, amikor feszültség alakult ki a keret egy része, valamint Vidumanszky László között. A Pécsi VSK elleni bajnoki, valamint az A-Híd OSC Újbuda elleni Magyar Kupa-elődöntőn megbízott edzőként vezette a csapatot.

– Tíz napra kért fel akkor Bachner András, aki így szerette volna kezelni a kialakult szituációt. A döntése végül igazolta, hogy nem az edzővel volt a baj – emlékeztetett Kis István. – Pécsett egyértelműen jobbak voltunk a hazaiaknál, azonban 8–4-es vezetésünknél kihagytunk egy ötméterest, ez felhozta a PVSK-t, s végül döntetlennel zárult a mérkőzés. Élveztem a munkát a srácokkal, jó volt a hangulat, de valami miatt ez a meccs nem jött össze úgy, ahogyan akartuk. Ha folytatódott volna a bajnokság, nem számított volna akkorát, vagyis nem volt nagy veszteség. A másik találkozó a december 7-i OSC elleni kupaelődöntő volt, egy jó iramú, élvezhető mérkőzés, annak ellenére, hogy kikaptunk. Ezután lezártam ezt a részt, ezt a feladatot, igyekeztem a saját munkámra koncentrálni.

A nagy részét ismeri

Kis István ideérkezésekor utánpótlás szakmai vezető volt, továbbá az ifjúsági, valamint a serdülő gárda edzője. A 2018/2019-es ob I-es évadban dr. Sike József akkori vezetőedzőt is segítette, aztán pedig Vidumanszky Lászlót. Komoly feladat előtt áll, ugyanis gyakorlatilag új csapatot kell építenie.

– Ez így van – értett egyet Kis István. – Amennyiben megnézzük, hogy kik maradtak, és kik jönnek, azok közül csak Lukas Semannal és a szlovák kapussal, Tomás Hofericával nem dolgoztam még együtt. A többiekkel vagy helyből vagy az ifjúsági és juniorválogatottból – ahol öt évet töltöttem el másodedzőként – már ismerjük egymást. Jelenleg is egyeztetésben van a klub azzal kapcsolatban, hogy mikortól tudjuk használni a miskolctapolcai uszodát, illetve az ott lévő konditermet, jelen állás szerint pünkösd utántól, vagyis június 2-ától. Úgy számolok, hogy akkor már nemcsak kilencen leszünk, mint ahogy a napokban, hanem minél többen. Ahogyan András is nyilatkozta: egy más, új Miskolc épül. Az elmúlt években megszoktuk, hogy neves játékosok képezték a csapat gerincét, és a holtszezonban csak 3-4, maximum 5 változás történt, ám most több lesz a fiatal, akiknek még sokat kell fejlődni. Folyik még a tárgyalás egy-két játékossal, de amíg nem dől el a sorsuk, addig nem szeretnénk őket megnevezni. Egyrészt ezek a játékosok még sosem vízilabdáztak együtt, maximum páran ifjúsági szinten, ezért össze kell őket csiszolni, másrészt a fiatalok is hiába voltak kerettagok, meccsrutint csak játékkal lehet szerezni…

Sok munkájuk lesz

Arra a felvetésre, hogy mire lehet jó ez a fiatal alakulat, a szakember az alábbiakat válaszolta:

– Nem szeretek saccolni, jósolni, az biztos, hogy sok munkánk lesz. Amennyiben ezt jól elvégezzük, akkor fogunk tudni meglepetést okozni – mondta Kis István. – Az látszik, hogy lesz 4-5 kiemelkedő klub, a Ferencváros, a Szolnok, az OSC, a Vasas és a Honvéd, a többieket, az erejüket egyelőre nem ismerjük. Egy csoport lesz, nem kettő, 16 csapattal, a játékosokon nincs eredménykényszer, de az álmom az, hogy legyünk benne az első nyolcban.

Az MVLSZ döntésének értelmében a nyáron majd a Magyar Kupát bonyolítják le. Hogy mikortól, azt egyelőre nem tudni, de csak azt követően, miután a legutolsóként vizes edzést elkezdő klub is „letudta” a 4 hetes felkészülést.


A PannErgy-MVLC keretéről

Maradók: Hornyák Olivér, Mizsei Márton, Vismeg Botond, Vismeg Zsombor, Sisán Balázs, Hajdu Alex, Tóth Levente, Méhész Kolos, Kazsimér Huba.

Érkezők: Tomás Hoferica (szlovák, Reims), Lukas Seman (A-Híd OSC-Újbuda), Biros Barnabás (Kaposvári VK), Lukács Dénes Dorián (ZF Eger), Lukács Ábel (Budapesti Honvéd), Berki Richárd (Szegedi VE), Magyar Márton (ZF Eger).

Távozók: Nagy Ádám, Vadovics Viktor, Lőrincz Bálint, Sasa Misic, Milos Milicic, Dmitrije Krijestorac, Edoardo Manzi, Ognjen Stojanovic.

Kapcsolódó cikk:

(A borítóképen: Kis István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!