Birkózás

2020.04.25. 18:30

Filmet forgattak, szőnyegre vágynak

Napjainkban a diósgyőri birkózók sem érzik jól magukat a bőrükben.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Kihalt a diósgyőri stadion, és ugyancsak kihalt a komplexum egyik kistestvére, a DVTK Medical elnevezésű orvosi centrum és birkózócsarnok is.

Egyénekre szabott munka

– Nem járunk be, a koronavírus-járvány kényszerűségből ugyan, de sajnos minket is távol tart az otthonunktól – újságolta érdeklődésünkre dr. Szinay Attila, a Diósgyőri Birkózó Club elnöke, aki civilben az agrártárca közigazgatási államtitkára. – Amikor kitört a válság, kitettük a személyre szóló edzésterveket, és ezeket hetente frissítjük. Az úgynevezett saját testsúlyos, azaz egyénre szabott gyakorlatok otthon elvégezhetők, mert az életkori sajátosságokhoz igazítottuk a mozgásformákat.

Az elnök kiemelte: nemcsak teleírt papírokat adtak sportolóik kezébe, az „ukázok” mellé videóbemutatókat mellékeltek, így nincs szükség edzői jelenlétre, semmilyen felügyeletre, csupán némi kreativitásra, lelkesedésre és szorgalomra. Megtudtuk, hogy tagjaik a jövő héttől újabb feladatsort kapnak, ennek következtében aligha jön rájuk az unalom.

– A gyerekek mégsem érzik jól magukat – folytatta a piros-fehérek karfiolfülű különítményének első embere, majd hozzátette: – A versenyzők a stadionokban, a csarnokokban és a pályákon érzik jól magukat, vagyis érthető, hogy a birkózók a szőnyegen és egymással viaskodva élik világukat. Egyelőre elképzelésünk sincs arról, hogy mikor térhetünk vissza az első emeleti, több száz négyzetméteres területünkre, erről majd az illetékes egészségügyi szakemberek a maga idejében nyilván határoznak. Fiataljaink azt is sokszor megkérdezik tőlünk, tőlem, hogy mikor mehetünk legközelebb versenyekre. Azt szoktam felelni, hogy talán szeptemberben, a valós válasz persze ez: én is szeretném tudni…

Képernyőre vitték

A DBC – már ami a szakmát illeti – igazán szerencsés helyzetben van. Van közöttük olimpiai- és Európa-bajnok, továbbá sokszoros világbajnoki ezüstérmes is.

– Diákjainkkal kiválóságok foglalkoznak – emelte hangját dr. Szinay Attila. – Bacsó Alexet, Juhász Sándort, Lakatos Győzőt és Repka Attilát senkinek nem kell bemutatni, aztán csatlakozott hozzájuk Deák-Bárdos Mihály, aki a Miskolci Sportiskola motorja. Az említett ötösfogat tagjai állították össze a kisebbek és a nagyobbak programját, elvégzendő munkáját. Trénereink azért nem láthatók a videófilmeken, mert nincs szereplési vágyuk, ők már ebből régen kinőttek. Döntésük alapján Szinay Csaba, Szinay Szabolcs, Tóth Zoltán és Zurai Rajmund lett a „bemutatóbaba”, azaz négyen vitték képernyőre a gyakorlatokat. Azt egy szóval sem állítom, hogy most minden tökéletesen működik a klubunknál, de azt igen, hogy a lehetőségeinkből kihozzuk a maximumot.

A futást is javasolják

A DBC-nél hangsúlyt fektetnek a változatosságra, serdülőkortól felfelé a futást is javasolják. Az már kiderült, hogy mindenki talált magának olyan városrészt vagy területet, ahová nem járnak emberek, így elkerülhetik a személyes találkozásokat és feloldhatják az otthoni tréningek okozta monotonitást.

(A borítóképen: dr. Szinay Attila, a diósgyőri birkózók elnöke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!