Kézilabda

2019.09.14. 14:30

Izmosodott a hátország

Gőzerővel folyik a megyéken átívelő, regionális kézilabda-bajnokságok rajtja előtti munka.

Kolodzey Tamás

Kovács Sándor

Az idény a férfiak és a nők esetében egyaránt szeptember 28–29-én kezdődik, és a tervek szerint a jövő esztendő májusának közepén ér majd véget.

Egyre több nevező

– Mindkét nem küzdelemsorozatát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szövetség üzemelteti – mondta Kovács Sándor, a testület elnöke. – A férfiak mezőnyét két hevesi és hat borsodi gárda alkotja, Nógrádból nem akadt jelentkező, pedig tavaly még játszott a Balassagyarmati KSE, amelyet valószínűleg a nagy távolság tartott távol, míg a szintén „elvérzett” Hatvani KSZSE II esetében az öregfiúk gondolhatták úgy, hogy végleg befejezik. A hölgyek csoportját kilenc együttes alkotja, itt egy nógrádi társaság indul, viszont Hevesből sajnos egyetlen klub sem tette fel a kezét. Ami szűkebb pátriánkat illeti: örvendetes, hogy évről évre több egyesület indítja csapatát. A környékbeli megyék ebből a szempontból sokkal rosszabbul állnak, bár természetesen tudjuk, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben sokkal több település található, így a klubok száma meghaladja a társmegyékét.

Már az idény előtt fellángolt a vita a kettős játékengedélyekről, ezek esetében az országos szövetség jelentősen szigorított a feltételeken.

– Természetesen szerencsétlen dolog lenne a fiatalokat a felnőttekkel, sőt az öregfiúkkal vagy a szépkorú hölgyekkel egymásnak engedni – folytatta Kovács Sándor. – Ezért a férfiak esetében az 1999. január 1-től a 2003. december 31-ig születettek kérhetnek játékengedélyt, ugyanez a korhatár a nőknél 2000. január 1. és 2004. december 31. Kivételt tenni, ettől eltérni nem lehet, az ilyen jellegű kéréseket el kell utasítanunk.

Felmenő rendszerben

A Magyar Kézilabda Szövetség nagy energiákat mozgósít annak érdekében, hogy saját műfaját felzárkóztassa a labdarúgáshoz, hiszen köztudott, hogy a futball honi hátországa a legerősebb a sportágak palettáján.

– A piramis is kellően kiépített ahhoz, hogy biztosítsuk a felmenő rendszert – jegyezte meg az elnök. – Mindkét sorozat bajnoka jogosultságot szerez az NB II.-es indulásra, ha az aranyérmes nem vállalja, akkor a második helyezett léphet előre, és így halad tovább lefelé a mezőnyök feltöltése. Az országban hat NB II.-es csoportot működtetnek, a „miénk” az Északkeleti. A harmadosztály fölött pedig az NB I./B elnevezésű, kétcsoportos, keleti-nyugati rendszerű küzdelemsorozat áll. Az igazolt sportolók száma növekszik, ez is a kézilabdázás fokozatos térnyerésének vagy népszerűségének mutatója. Ami pedig a tárgyi feltételeket, a csarnokokat és a termeket, valamint a személyi állományt, vagyis játékvezetést illeti: mindkét területen minden a legnagyobb rendben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!