Olvasói levél

2019.05.24. 12:30

Mi a tizenegyes? A volt bíró szemével

Olvasónk a Honvéd–Diósgyőr meccs miatt ragadott tollat.

id. Kiss József

A labdarúgó NB I.-ben május 11-én lejátszott Budapest Honvéd–Diósgyőri VTK (4–4) meccs miatt ragadott tollat id. Kiss József volt játékvezető, azok után, hogy lapunk 2019. május 14-i számában foglalkoztunk a bajnoki játékvezetője által a vendégeknek megadott különleges büntetővel.

A focistáknak tudni kell

,,Mi a tizenegyes? Mondani szokás, amit a játékvezető megad. A focistáknak tudni kell, füttyszóig van játék. A szabadrúgás elvégzéséhez – a tévé előtt – nem hallottuk, hogy sípszóval adott-e jelzést vagy sem Berke játékvezető. A szabály is mondja, a játék gyorsasága érdekében nem kell minden esetben síp­szót alkalmazni. A sípszó honnan és mikor hangzott el, senki nem tud magyarázatot adni. Viszont ha a rúgás elvégzése után történt, az is lehet, hogy egy időben. Da­nilo kapusmozdulattal húzta le a labdát, szándékos kezezés történt, ebben az esetben 16-oson belül büntető jár. Egy mezőnyjátékos a labdát ne huzigálja, főleg kézzel. Viszont sokféleképpen megjátszhatja.

Apropó, kezezés. Ha a játékos keze a testétől elmozdul, és vétlenül éri a labda a kezét, tizenhatoson belül büntetőt kell ítélni. Danilo nem vétlenül kezezett. Megjegyzem, egy csapat azért kap pontrúgásra engedélyt, mert hátrányt szenvedett, tehát így előnyhöz jut. A szakértő mondja, hogy labdaejtést kellett volna elvégezni: itt a hátrány. A Liverpool szögletrúgásból, sípszó nélkül rúgott egy gólt. Ha jól emlékszem, a letett labda még mozgott. A kezezés után a játékvezető oldalra hadonászott. Nem lehet, hogy jelezte, ez nem kézilabda?

Leírom, mert ott voltam Kövesden. Második félidő, megkezdődik a játék, megnézem a kezdési időt. Mire felnézett, a Honvéd kapusa, Gróf meg sehol. Zúg a tömeg, mire a játékvezető megállítja a játékot, közben megjön Gróf úr is. Ha másnak nem, a gólbírónak jelezni kellett volna. Azért megkérdezem, ha gól történik, mi az ítélet? Ezzel senki sem foglalkozott.

Egy kis humor

A végére egy kis humort, ha belefér: serdülőmeccs, az edző elmondja kérését a játékosok felé, majd megjegyzi, mielőtt a labdát megjátszanák, kezeljék le. A gyerek hazamegy, apuka kérdi, mit játszottál kisfiam. Nem sokat, mert a bíró bácsi a második labdakezelés után kiállított. Hiába mondtam, hogy az edző bácsi nem mondta, hogy nem kézzel kell a labdát kezelni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!