CineFest filmfesztivál

2023.08.15. 11:14

Johnny Depp visszatér a CineFesten

A nemzetközi filmfesztivál nyitófilmjében ugyanis a világsztár játszik.

Johnny Depp XV. Lajosként a CineFest nyitófilmjében

Forrás: CineFest

Fotó: stephanie branchu

Johnny Depp nagy visszatérésével indít a fesztivál Miskolcon. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmjében ugyanis a világsztár játszik: Jeanne Du Barry – A szerető című filmje egyenesen a Cannes-i Filmfesztiválról érkezik Miskolcra. Johnny Deppnek nemcsak nagy visszatérése ez a film, de hosszú ideje első európai filmje is. Jeanne Vaubernier, a munkásosztálybeli nő (Maïwenn, a film rendezőjének alakításában), elszántan igyekszik feljebb emelkedni a társadalmi ranglétrán, és bájait felhasználva próbál kitörni nyomorúságos helyzetéből. Szeretője, du Barry gróf, aki Jeanne szerelmi intrikáinak köszönhetően gazdagodott meg, szeretné bemutatni őt a királynak, és a befolyásos Richelieu hercegen keresztül szervezi meg a találkozót. A találkozás messze felülmúlja a várakozásait: XV. Lajos (Depp) és Jeanne között első látásra botrányos szerelem szövődik.

A Kitekintő szekcióban további izgalmas filmek láthatók, hiszen szeptember 1. és 9. között Miskolcra érkezik két magyar remekművel (Magyarázat mindenre, Nem halok meg) is, valamint  ugyancsak ebben a programban hat kiemelkedő hongkongi és három dél-koreai film segít elmerülni a kortárs ázsiai mozi legkiválóbb darabjaiban.

A fesztivál zárófilmje a világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő Egy zuhanás anatómiája lesz. A lélektani krimiben Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül. A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

A magyar filmekről

Reisz Gábor első nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan hatalmas közönségsiker volt a CineFesten, valamint elnyerte a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat. Éppen ezért igazán örömteli hír, hogy a magyar közönség itt láthatja először legújabb, Magyarázat mindenre című alkotását. A Magyarázat mindenre világpremierje a CineFesttel párhuzamosan zajló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz.

Einspach Gábor sikeres galériatulajdonos és kortárs műgyűjtő, a budapesti művészeti világ egyik meghatározó szereplője. Amikor megtudja, hogy hasnyálmirigyrákban szenved, a betegségben nem a tragédiát, hanem a lehetőséget látja a teljes újrakezdésre. Miközben folytatja a fizikailag őt egyre jobban igénybe vevő kezeléseket, megpróbálja újraértelmezni a saját életét, valódi céljait, és a teljes környezetével való kapcsolatot. A nagy sikerű Anyáim története társrendezője, Dér Asia a kezelés legelejétől fogva követi Gábor mindennapjait a Nem halok meg című alkotásban, amelynek világpremierje nem sokkal a CineFest után, egy A-kategóriás fesztiválon lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában