Jól sikerült

2023.06.18. 20:00

A második Hangszínhely fesztivált tartották Miskolcon (fotók)

A város egy olyan kulturális fúziónak ad otthont, ahol több napon át találkoznak a különböző művészeti ágak egymással.

Boon.hu

Fotó: Bujdos Tibor

Akik a képzőművészetekhez állnak közelebb, azok jussanak el a zene csodálatos világába, s akik inkább a zenéhez húznak, azok nyissanak a képzőművészet felé, vegyék észre, hogy ez a két világ nem is áll távol egymástól, s hogy együtt csodálatos élményt nyújtanak. Röviden összefoglalva erről szólt a második miskolci Hangszínhely Fesztivál. A több napon át tartó zenei és képzőművészeti rendezvénysorozat arra hivatott, hogy a művészetkedvelők kicsit más perspektívába helyezzék ismereteiket és nézeteiket. A látogatók több miskolci helyszínen vehettek részt különböző programok lehetőségén, úgy mint: előadások, filmvetítés, tárlatvezetés, workshopok, koncertek és megannyi ismeretszerző és szórakoztató lehetőség.

Minden műfajából hoztak példákat

A Miskolci Galériában pénteken megnyílt II. Hangszín Kiállítás a városban megrendezett Hangszínhely Fesztivál részeként született meg. Mind a fesztivál, mind a kiállítás fő koncepciója a zene és a képzőművészet közötti átjárók, a közös vonások, a kapcsolódási pontok megmutatása volt. A kiállításon bemutatott alkotások a művészet szinte minden műfajából hoztak példákat. Festmények, szobrok, egyedi és nyomtatott grafikák, installációk, videó-munkák, interaktív művek mutatták be, hogyan találkozhat egy-egy műben a zene és a vizualitás. Az alkotások egy része hangszerábrázolások által kapcsolódik a zene világához, mások konkrét zeneművek vizuális interpretációi, és vannak művek, amelyek elvontabb módon köthetők a zenéhez. Éppen ez utóbbi példák mutatnak rá azokra a közös művészeti vonásokra, melyek mind a zenében, mind a képzőművészetben jelen vannak; mint a kompozíció, a tónus, a szimmetria.

A zene és a vizuális művészetek kapcsolata, egymást ösztönző hatása több száz éves múltra tekinthet vissza. Számos képzőművészt inspirál a zene, és ez az inspiráció nagyon széles skálán mozog; a zenészek, a hangszerek ábrázolásával kezdődik és egészen a hangok és a színek megfeleltetésének kutatásáig terjed. A fesztivál ennek a két művészeti területnek a kapcsolódási pontjaira szerette volna felhívni a figyelmet, bemutatni az egymástól eltérő zenei stílusok képviselőit, akik mindannyian valamilyen módon kapcsolódnak a vizuális művészet egy-egy ágához. A koncerteket kísérő kiállításon zenéhez kapcsolódó műalkotások voltak láthatóak, köztük a fellépő képzőművész-zenészek munkái, de szerepelt néhány klasszikus modern magyar alkotás is. A fesztiválon - a tavalyihoz hasonlóan - a hagyományos kerítésfestés idén sem maradhatott el, ahol az érdeklődők saját elképzelésüket festhették le kerítéselemekere.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában