Lehetőség

2023.06.18. 11:30

A szerencsések megvehetik az önkormányzati bérlakást Miskolcon

A ház tulajdoni viszonyaitól is függ, hogy értékesítenek-e benne egy önkormányzati tulajdonú ingatlant.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Hétfőig lehet pályázni önkormányzati bérlakásokra Miskolcon. A Miskolc Holding Zrt. online lakáspályázatának részleteiről, itt írtunk. Korlátozott körben lehetőség nyílik a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő lakóingatlanok megvásárlására is.

A jó állapotú bérben marad

„Azokat a lakások, amelyek nem, vagy csak nagyon nehezen, jelentős költségráfordítás mellett lennének bérbe adhatók, értékesítésre kijelölhetők. Ilyen lehet például a rossz elhelyezkedés, vagy a nagyon leromlott, 10 millió forintot meghaladó felújítási költségigényű műszaki állapot” – nyilatkozta szerkesztőségünknek a Miskolc Holding Zrt. a miskolci Városháza sajtóosztályán keresztül. „Az értékesítésre vonatkozó döntést friss - 3 hónapnál nem régebbi - forgalmi értékbecslés alapján, az önkormányzat megfelelő hatáskörrel rendelkező szerve - 10 millió forint értékig a polgármester, 10-25 millió forint érték között a Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottság, 25 millió forint felett a Közgyűlés – hozza meg. Az üres lakások értékesítése minden esetben nyílt pályázati eljárás keretében történik. 2023. május 15. napjától az értékesítés elektronikus felületen keresztül valósul meg. A megvételre felajánlott lakások hirdetése a minap.hu, az ingatlan.com, valamint a Miskolc Holding Zrt. elektronikus felületén található meg. A pályázatokat – előzetes regisztrációt követően – a Miskolc Holding Zrt. elektronikus felületén keresztül lehet benyújtani. Érvényes pályázat az értékesítési döntésben meghatározott áron, mint minimáláron tehető. Amennyiben több pályázó is van, úgy a pályázatok benyújtására nyitva álló határidő leteltét követően versenytárgyalás következik, amelynek lebonyolítása online formában történik. Az adásvételi szerződést az előírt értékesítési feltételeket elfogadó, legmagasabb árat ajánló pályázó írhatja alá.”

Régi bérlők számára

Az önkormányzati lakások eddigi bérlői is lehetőséget kaphatnak bizonyos esetekben az ingatlan megvásárlására.

„A Közgyűlés előzetes döntése alapján, az 1993. évi LXXVIII. törvény »Lakástörvény«, valamint a 48/1997. (IX.29.) önkormányzati rendelet »Értékesítési rendelet« előírásainak betartása mellett lehetséges az önkormányzati lakások bérlők részére történő értékesítésére. Jelenlegi szabályozás szerint azoknak a bérlőknek ajánlható fel megvételre a lakás, akik határozatlan időtartamú bérleti szerződéssel rendelkeznek és nagyon régóta bérlők. Emellett, akik költségelvű, határozott időtartamú bérleti szerződéssel rendelkeznek és bérleti jogviszonyuk időtartamából már legalább 3 év eltelt. A lakás jogszerű bérlője a forgalmi érték 95 százalékának megfelelő vételár fejében tudja megvásárolni a lakást, amely vételárból további 5 százalék kedvezményre jogosult egyösszegű vételárfizetés esetén. A lakások forgalmi értékét 3 hónapnál nem régebbi értékbecslés alapján, ilyenkor is a Miskolc Önkormányzatának Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottsága hagyja jóvá. Nem értékesíthető az a lakás, amely olyan lakóépületben van, amelyben minden lakás önkormányzati tulajdon, valamint a lakás bérlőkijelölési joggal terhelt. Továbbá amelynek értékesítése lakásgazdálkodási szempontok miatt nem célszerű. Például, ha az eladás eredményeként az adott társasházban az önkormányzat nagyobb mint fele részben kisebbségi tulajdonba kerülne” – írta a Miskolc Holding Zrt.

A Holding érdekei az elsők

Az önkormányzati lakások értékesítése hosszú idő után sem automatikus a régi bérlők részére.

„A bérlők részére történő eladás többnyire értékesítési kampány keretében történik, amikor az önkormányzat keresi meg a vásárlásra jogosult bérlőket. Sok esetben a pályázók azzal a téves előfeltevéssel nyújtják be a lakáspályázatukat, hogy a bérbevételt követően majd megvásárolhatják az általuk használt lakást. Az értékesítések azonban - akár üres, akár bérlők részére történő eladásról van is szó - minden esetben az önkormányzat, mint tulajdonos ingatlangazdálkodási szempontjait, érdekeit figyelembe véve, az észszerű gazdálkodás szabályait mindenkor szem előtt tartva valósulnak meg. Ugyanis az ingatlanok eladása nem kötelező előírás az önkormányzatok részére, hanem lehetőség. Az önkormányzati bérlakások megvásárlásával kapcsolatban az [email protected] e-mail címen lehet érdeklődni” – tudtuk meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában