Belépő

2023.04.10. 09:00

Elszerződik Miskolcról a színház vezető színésze

A fővárosból érkezett az ajánlat - vendégként aratott sikert Budapesten

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Elszerződik a Miskolci Nemzeti Színházból a teátrum meghatározó művésze. Ez a Színház.online portálnak adott interjúból derülhetett ki a közönség számára. A kérdésre - "Hogy kerültél képbe a Tháliában, mint vendégművész?" - Görög László ezt válaszolta: 

"Nagyjából másfél–két évvel ezelőtt hívott fel Hamvai Kornél azzal, hogy örülnék-e, ha hívnának a Tháliába, ahol a Télikertben szeretnének egy komoly művészi arculattal rendelkező játszóhelyet kialakítani, és ebben számítanának rám – ránk. Mivel nem akartam olyan helyzetbe hozni Miskolcon sem Béres Attila igazgatót, sem a nézőket, hogy teljesen váratlanul érje őket az eljövetelünk, abban maradtunk, hogy idén vendégként leszünk jelen a Tháliában, ez lett a Ványa bá. Hál’ Istennek úgy alakult a pályám mindenféle jóval és rosszal együtt, hogy mind a Radnótinál, mind az Egerben, mind a Miskolcon eltöltött tíz év a legérdekesebb időszak volt mindegyik színház életében. Hátha még tartogat nekem a sors újabb tíz évet egy olyan helyen, ahol számítanak ránk a feleségemmel, Julcsival (Czakó Julianna, a Miskolci Nemzeti társulatának jeles színésze - a szerk.), aki Jelenát játssza a darabban."

Mondani sem kell talán: a Ványa bá zajos siker, méltó belépő.

Görög László 2012-ben került szoros kapcsolatba a Miskolci Nemzeti Színházzal. Emlékezetes alakítások sorával írta be magát kitörölhetetlenül az itteni színház történetébe. Nem pusztán a helyi közönség szeretetét érdemelte ki: 2019-ben a színikritikusok díját kapta az itteni Shylock-alakításáért, majd ugyanezért a Gábor Miklós-díjat is átvehette.

Színészi tudásának és szakmai tapasztalatának egyfajta összegzése A színházcsináló című előadás, amelyben Thomas Bernhard Brusconját formálja meg.

Összeállítottunk egy képgalériát, fotóarchívumunkból, Görög László emlékezetes miskolci szerepeiből.

Görög László miskolci szerepeiből

Amos Hart - Chicago 

Kelemen Félix - Én és a kisöcsém 

Allen Felix - Játszd újra, Sam! 

Mitch- A vágy villamosa 

Henry Higgins- My Fair Lady 

Szorin- Sirály (Csarnok) 

Woyzeck- Woyzeck

Estragon - Godot-ra várva

Őrnagy - Tóték

Kornis Boldizsár (Weiss Mihály/Pázmány Péter)  - Erdély - Tündérkert

Lucifer - Az ember tragédiája

Szvidrigajlov - Bűn és bűnhődés

Jacques - "Ahogytetszik"

Turai - Játék a kastélyban

Zygmunt - A mi osztályunk

Oscar Madison - Furcsa pár
Don Salluste de Bazan - Ruy Blas
Vízi Károly - Édes Anna
Versinyin - Három nővér

Shylock - A velencei kalmár

Tevje - Hegedűs a háztetőn

George - Nem félünk a farkastól

Goldmark Ernő - Francia rúdugrás

Forrás: mnsz.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában