Szól a rádió

2022.11.26. 17:30

Különleges a bormúzeum időszaki kiállítása

Az egykor serházként, majd zsidó iskolaként- és imaházként működött épületben, a 2010-es évek derekán nyílt meg Tokajban az ország egyetlen Világörökségi Bormúzeuma, ami nevéből fakadóan utal a történelmi borvidékre, magára az itt termelt nedűre, illetve mindazon tárgyakra, amelyek szoros összefüggésben vannak a szőlővel, a borkészítéssel.

SFL

Fotó: Serfőző László

Ám a múzeum vezetősége úgy vélte, megengedhető egy kis csavar a kiállított tárgyakat illetően, az egyik helyiségben olyan berendezéseket láthatnak az érdeklődők, amelyeknek nem túlzottan sok közük van a fő profilhoz. Meg kell jegyezni, jó ötlet volt!

Rádiókról van szó, olyanokról, amelyek divatosak voltak egykor, mára azonban már csak mint kedves emlékek bukkannak elő a múlt homályából. Nagyné Bősze Katalin a múzeum igazgatója elmondta érdeklődésünkre, hogy az intézmény területi múzeum.

Időszaki kiállítást is

– Nekünk nem csak a bor a gyűjtőkörzetünk, de a történeti, a néprajzi, régészeti is. A rádió a néprajzhoz, a népélethez kapcsolódó rész, annak egyik szeglete. A Világörökségi Bormúzeum a Tokaji Múzeum telephelye, mi egy szervezeti egység, egy fenntartó alatt működünk, egy SZMSZ alapján dolgozunk, csak két különböző helyszínen. Amikor 2015-ben a bormúzeum létrejött, egyértelmű volt, hogy az „anyamúzeumból” minden, ami borral kapcsolatos, idekerült. Ugyanakkor tudni kell, hogy a bormúzeumnak van olyan nagyobb tere, ahol időszaki kiállítást is lehet tartani – sorolja az igazgató asszony.

Régi rádiók a bormúzeumban
Fotós: SFL

Gyűjtő ajánlotta fel

– A régi rádiókat egy tokaji gyűjtőtől, Csörsz Lászlótól kaptuk, felajánlotta a múzeumnak megvételre, mert korából adódóan már nem tudott foglalkozni velük. A fenntartóval megbeszélve úgy döntöttünk, megvásároljuk az anyagot, ami nagyon sokrétű, az időszaki kiállításon csak egy töredékük látható, de nagy sikert arat – adott tájékoztatást Nagyné Bősze Katalin, aki ugyan nem mondta, de kisejlett beszédéből, hogy a kiállított rádióknak mégiscsak van közük – ha távolról is – a szőlőtermeléshez, a feldolgozáshoz. Akik egykor szőlőmunkásként kapáltak a sorok között, szívesen hallgatták a műsorokat egy-egy karóra akasztott táskarádióból, de nem egy borházból is kiszűrődtek az éteri hangok a szőlőfeldolgozás közben.

A kiállítást a jövő év első negyedévében bontják, hogy helyet adjanak újabbaknak. A tervek szerint Tenkács Tibor tokaji festőművész alkotásaiból rendeznek majd tárlatot. Tenkács Tibor nagy előszeretettel örökítette meg a Tokaj-hegyaljai tájat, a szőlőműveléssel kapcsolatos munkákat, 2023 márciusában lenne száztíz éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában