Vándorgyűlés

2022.10.12. 16:50

Miskolcra figyel most a tudományos világ

Az egyetemen tartja idei vándorgyűlését a Magyar Szociológiai Társaság. Fontos és időszerű témáról tanácskoznak.

HE

Szabó-Tóth Kinga

A magyar szociológia nagyszabású eseményét rendezik meg október 14-én és 15-én a Miskolci Egyetemen, a Magyar Szociológiai Társaság 2022. Évi Vándorgyűlését. A társaság közösen szervezi az eseményt a miskolci felsőoktatási intézmény Bölcsészettudományi Karának Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetével.

Szabó-Tóth Kinga, az intézet igazgatója, egyben az MSZT elnökségi tagja lapunknak elmondta: a Szociológiai tudás és közjó című konferenciára 130 szakembert várnak, 30 szekcióban dolgoznak.

A rendezvény főszónoka prof. dr. Kovách Imre egyetemi tanár, az MTA levelező tagja lesz, aki az integrációval kapcsolatos kutatásairól beszél. Kutatássorozata arra kereste a választ, hogyan járul hozzá a szociológia ahhoz, amit közjónak nevezhetünk.

Az eseménynek több kísérőrendezvénye is van. Péntek este 7-től 8 óráig Zemlényi Attila és Kabai Lóránt, a Vasgyári eklógák című városdráma szerzői lesznek a vendégek – mint lapunk olvasói is tudhatják: ez a mű volt az egyik nyertese a Miskolci Nemzeti Színház drámapályázatának. Fandl Ferenc és Szegedi Dezső színművészek olvasnak fel a szövegből. A szerzőkkel és az előadókkal Szabó-Tóth Kinga beszélget. A kétnapos konferencia absztrakt kötete már elérhető az interneten.

Válságban 

Szabó-Tóth Kinga a vándorgyűlés témájával kapcsolatban rávilágított: a liberális demokráciák válsága, a korábban konszenzuálisnak tűnt értékek – mint például a társadalmi egyenlőség – devalválása vagy következmények nélküli megsértése és a politikai kultúra átalakulása egyaránt arra sarkallják a szakembereket, hogy megvizsgálják, miként alakul át a közjóról való közösségi gondolkodás. A szociális és közösségi munka szakértői a közjó átstrukturálódására hívják fel a figyelmet, rámutatva, hogy a szociális kapacitásait leépítő állam szerepét egyre nagyobb mértékben civilek és önszerveződő csoportok veszik át. A közjó újraértelmezésére számos ideológia, szervezeti és közösségi gyakorlat van hatással a társadalmi mozgalmaktól a vallási csoportokon át a nyilvánosságig, amelyek globális és lokális dinamikáját megérteni ugyancsak fontos feladata a szociológiának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában