Alapos döntés

2022.08.30. 17:30

Két színmű, három győztes szerző a színház drámaíró pályázatán

A Miskolci Nemzeti 2023-ban ünnepli fennállásának kétszáz éves évfordulóját. A bicentenáriumra meghirdetett drámapályázatra kereken 200 pályamű érkezett. Kedden hirdettek eredményt.

ÉM

Keszég László rendező hallgatja, amint Béres Attila színházigazgató tájékoztatja a sajtót a Miskolci Nemzeti drámapályázatának eredményéről

Fotó: Ádám János

Komán Attila Kornél című színdarabja és Zemlényi Attila-Kabai Lóránt Vasgyári eklógák című műve kapta megosztva a Miskolc 200 drámapályázat fődíját. 

Ezt a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsa nevében Béres Attila direktor jelentette be a kedd délutáni sajtótájékoztatón. 

A mai fiatalok problémáját dolgozza fel rendkívüli dramaturgiával Komán Attila műve, míg a Vasgyári eklógák pedig Miskolcról szól rendkívül érdekes, érzékeny nyelven.

Béres Attila | Fotó: Ádám János

- A jogdíjak a szerzőknél vannak, de természetesen a bemutatási jog nálunk van – válaszolta Béres Attila a jogdíjakat firtató kérdésre. A 200 pályaműből előzsűri tagjai – Enyedi Éva, Perczel Enikő és Lőrinczy Attila dramaturgok – készítettek előválogatást. Ezt követően már maga a zsűri, a művészeti tanács tagjai – Béres Attila igazgató, Szabó Máté művészeti vezető, Rusznyák Gábor főrendező, valamint Keszég László és Szőcs Artur rendezők – és Lőrinczy Attila választották ki a bennmaradó műveket.

Hosszú, többször elhalasztott döntési folyamatról beszélt Béres Attila, aki azt mondta, mindennek az áll a hátterében, hogy nagyon alapos döntést szerettek volna hozni.

Fotó: Ádám János

Mint megtudtuk: mindkét darab először felolvasószínházi előadásként lesz látható a Miskolci Nemzeti Színház következő évadának repertoárjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában