Kiállítás

2022.06.16. 12:00

Sárospatakon látható Tállya, a fejedelmek városa

„Tállya, a fejedelmek városa” címmel kiállítás nyílt Sárospatakon, a Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeumában.

Serfőző László

Forrás: Serfőző László

Maga az elnevezés, címválasztás tulajdonképpen egy 17. századi iratra utal, mely szerint a sárospataki jezsuiták nevezték így az akkor még mezővárosként ismert települést. A fejedelmek – a jezsuita iratban – a Rákóczi-család tagjaira utalnak. 

– Jó néhány évvel ezelőtt műemléki topográfiai munkákat végeztek Tokaj-Hegyalján, és Tállya volt az a település, amely a legjobban feldolgozhatónak bizonyult – sorolta a kiállítás megnyitása előtt két művészettörténész, Borossay Katalin és Csejdy Júlia. – Itt ugyanis rendelkezésünkre állt egy 1783-as kamarai térkép, ami alapján a kollégák be tudták azonosítani a telkeket, a tulajdonosokat, és továbblépve az 1867-es kataszteri térképre, ezt a tulajdonosi-birtokosi vonalat tovább lehetett vinni. A térképek és az egyéb, így levéltári és helyszíni kutatások alapján az 1911-es, továbbá a jelen állapotig sikerült a házaknak a történetét feltárni, még ha nem is teljesen hiánymentesen. Persze vannak megoldatlan időintervallumok, de maga a technika használható. Régóta ismert az úgynevezett szomszédolásos módszer, miszerint a birtokosokat az összeírások alapján tudjuk egymás mellé rendezni, illetve a házakhoz kötni. A pluszként felhasznált levéltári anyagok segítségével tudtunk épülettörténeteket felállítani – mondták a művészettörténészek. 

A kiállítás egyházi kegytárgyakon, térképeken, egykori dokumentumokon, régi, települési fotókon, kézimunkákon, így az úri hímzéseken, interaktív készülékeken keresztül mutatja be a község múltját augusztus 28-ig. Ezután más helyszínekre utaztatják, vélhetően Tállyára is. 
A kiállításra látogatókat, – közöttük számos tállyai érdeklődőt – prof. dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója, Egresi Gábor, az intézmény múzeumának igazgatója és dr. Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója köszöntötte, a kiállítást dr. Mentényi Klára művészettörténész nyitotta meg.

(A borítóképen: Tállyaiak a kiállítás megnyitóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában