Kiállítás

2022.05.17. 12:00

Karády Katalin kevésbé ismert élete

Őszig látható az időszakos tárlat Ózdon a népszerű magyar színésznő munkásságáról.

ME

Néhány hónappal ezelőtt a nekézsenyi kötődésű Szeleczki Zitára, most pedig az ugyancsak rendkívül híres magyar színésznő karrierjére fókuszáltak – október végéig lehet megtekinteni azt az időszaki kiállítást, amely Karády Katalin életét és művészetét mutatja be. A Nemzeti Film­történeti Élményparkban megtartott megnyitón egyfajta időutazás részesei lehettek a látogatók, hiszen a régi magyar hangosfilmek világa elevenedett meg. Melódiák csendültek fel a korabeli évtizedekből, és filmrészletekbe is belenézhettek az érdeklődők.

Rendkívüli életút 

– Tavaly indult el az a programsorozatunk, amely időszaki tárlatok keretében igyekszik bemutatni a magyar filmtörténelem emblematikus alakjait. Karády Katalin a szakma egy olyan meghatározó egyénisége, aki mind a mai napig viszi a magyar alkotások hírét – fogalmazott a kiállítás kapcsán Ádám Eszter, az NFÉ igazgatója. – Éppen ezért egyértelmű volt számunkra, hogy Szeleczki Zita után egy másik, rendkívül meghatározó színésznő életútját mutassuk meg a közönség számára. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársainak segítségével zajlott az előkészítés. A birtokukban lévő tárgyi emlékek mellett azonban rendkívül sok magánjellegű felajánlás érkezett, amely ugyancsak színesíti a kiállítást. Itt elsősorban olyan jellegű tárgyakról van szó, amelyek részei voltak a művésznő életének, ezeket mi felkutattuk, és most a közönség elé bocsátottuk. 

Művész és ember 

Az NFÉ és az OSZMI közös munkája egy újabb fontos állomásához érkezett a Karády-kiállítással. A szakemberek azonban biztosak benne, hogy ez a munka a jövőben is folytatódni fog. 

– A Karády-jelenség rendkívül érdekes – fogalmazott az eseményen Péter Zsolt színháztörténész. – Az emberekben az maradt meg róla, hogy a magyar filmek sztárja, a férfifaló díva és a végzet asszonya. Sokkal kevesebb szó esik azonban arról, hogy emberként milyen volt. Szeretett, szenvedett, jó humora volt, és minden allűrtől mentesen viselte a sztárságot. Az embersége megmutatkozott a háború idején is, amikor üldözötteket kellett segítenie, a sok lakása közül valamelyikben mindig volt hely a rászorulóknak. Szeleczky Zita mellett Karády Katalin az egyik központi figurája a két háború közötti időszaknak. Folytatta, amíg folytathatta, amíg a Rákosi-rendszer meg nem fullasztotta. 

Karády Katalin életútjával, munkásságával kapcsolatban Riz Gábor személyes élményeket hívott elő a múltból. 

A térség országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében visszaemlékezett az évtizedekkel ezelőtti időkre, valamint méltatta a régi törzs­gyár területén létrehozott Nemzeti Filmtörténeti Élménypark fontosságát. 

Könyvbemutató 

A kiállítás tehát még hónapokon keresztül megtekinthető Ózdon, de május 19-én egy kapcsolódó rendezvényt is tartanak az NFÉ-ben. A délután során lehetőség nyílik a Karády Katalin élete és művészete című új, időszaki kiállítás megtekintésére, ezt követően Péter Zsolt Ne kérdezd, ki voltam című könyve bemutatóján vehetnek részt vendégek. Az este zárásaként pedig levetítik a Halálos tavasz című filmet is. 

(A borítóképen: A Karády-kiállítás megnyílt az ózdi NFÉ-ben | Fotó: ME)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában