Mint a Sztalkerben

2022.03.09. 21:00

Művésztelep a vasgyárban 2011-ben

Egy különleges művésztelep emlékét idézi a Művészetek Háza új, e héten nyíló kiállítása. A Miskolci Galériában a középkorú képzőművész-generáció két jelentős alkotójának rendeznek tárlatot.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Csütörtökön délután 5-kor nyitja meg Zemlényi Attila költő, a Műút folyóirat alapító főszerkesztője a miskolci Művészetek Háza galériájában a Művésztelep a vasgyárban 2011-ben című tárlatot. Az itt kiállító művészek – Verebics Ágnes, Varga Éva, Szabó Attila, Molnár Ágnes Éva, Koronczi Endre, Csontó Lajos, Bánki Ákos, feLugossy László – a Mis­sionArt Galéria szervezésében dolgoztak együtt tizenegy évvel ezelőtt, 2011. június 19–26. között a volt vasgyár területén. A házigazda a Fac­tory Sportaréna volt, a fő támogató pedig a fénykorát élő Nemzeti Kulturális Alap. Az egy hétig tartó eseményen a DAM 2004 Kft. jóvoltából a résztvevők szabadon mozoghattak a gyár egész területén és a már nem működő, de nem üres csarnokokban, épületekben. Egy különleges világ hétköznapi létünktől eltérő dimenzióiban tett kirándulások gyakran Tarkovszkij 1979-es Sztalker című filmjének emlékét idézték.

 

Több performance, film­etűdök, sokezernyi fotó és több videómű nyersanyaga készült az eltelt napok alatt, miközben az alkotók egy máshol létre nem jöhetett közösségi élményben részesültek. A vasgyár most, 11 év elteltével már teljesen más képet mutat, azóta tovább pusztult. Az itt kiállított képek az ide látogató képzőművészek sajátos világán keresztül láttatnak olyan részleteket, élő és élettelen helyeket, amelyek csak az ő művészetük révén kapott látható formát és maradt ránk szinte romantikus emlékként – ajánlja leendő nézői figyelmébe a kiállítást a Művészetek Háza.

 

Párhuzamos élmény

 

Március 10-én délután fél 6-kor nyílik a Miskolci Galériában Kondor Attila és Szabó Ábel párhuzamos kiállítása, Valóságképek címmel.

 

A középkorú képzőművész-generáció két jelentős alkotója munkáiban a modern város- és tájképi ábrázolásokban rejlő lehetőségek közül két markánsan eltérő, de egymással beszédes párhuzamba állítható felfogás jelenik meg.

 

A kiállításnak nemcsak az a célja, hogy bepillantást adjon egy-egy átfogó jellegű válogatással a festők munkásságába, hanem hogy egymásra hatásukban vizsgálva a műveket és a bennük megnyilvánuló szemléletmódokat, a néző előtt érzékletesen tárulhasson fel a világról alkotott jellegzetes karakterű festői víziók kettőssége – emeli ki a kiállítóhely. A kiállítást Sulyok Miklós művészettörténész nyitja meg.

 

(A borítóképen: A képen a vasgyár egyik fontos épülete, az Egyedi Gépgyár belső tere látható. Itt is jártak az alkotók. Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában