Kiállítás

2022.01.30. 08:30

Száz év művészet és más fontos alkotások a máról

Évkezdet a galériákban. A valóságból született műveket kínálnak a miskolci kiállítóhelyek.

ÉM

Fotó: Ádám János

Új kiállítások jelentek meg a miskolci kulturális élet kínálatában. 

 

Fotó, és ami abból lehet 

 

Három tárlat is fotókból született. Mindenekelőtt kollégánk, Ádám János e héten nyílott kiállítását ajánljuk: Részletek címmel mutatja be a Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban (Selyemrét utca 1.) a természetben, okostelefonnal készült felvételeit. 

A MissionArt Galéria miskolci kiállítóhelyén láthatóak Horváth Fanni Johanna alkotásai. Ezek is kötődnek a természethez: az egyik sorozatában például azt vizsgálja, hogyan mutatkozik meg az ember jelenléte távol a várostól. Miután hivatalos megnyitót nem tarthattak, a záróeseményre várják majd az érdeklődőket. A kiállítás február 14-ig látogatható a Széchenyi út 14-ben. 

Ennél hamarabb, február 8-án zár Soltész Boglárka Rep(k)edés című kiállítása a Művészetek Háza galériájában (Rákóczi utca 5. szám). A fotográfia lényegében csak az artisztikus képekig vezető kiindulópont. Az alkotó a valóságtól elemelt művekhez sokszor használja a saját testét is az ábrázolásban.

Játékosan, komolyan 

 

A kortárs képzőművészetet reprezentálja Gulyás Andrea Katalin All-in címmel látható tárlata. A Mezőszemerén élő festő kapta előző évben a Mazsaroff-díjat, mostani kamarakiállítása nem egy esztendő munkájának a keresztmetszete, hanem sajátos válogatás korábbi korszakaiból. A játékkal összefüggésbe hozható műveit tekinthetik meg az érdeklődők. „Ezekhez a munkáimhoz is a gondolattársítás vezetett: egy-egy játékhoz tárgyak társultak. Összeillővé tettem őket, és a különböző kontextusok egymással való találkozásából új fogalmi helyzet jött létre” – mesélt róla Bujdos Attila interjújában Gulyás Andrea Katalin. A kiállítás március 13-ig tekinthető meg a Rákóczi utca 2-ben. 

És ha valaki betér a Miskolci Galériába, okvetlen látnia kell a 100 éves a Miskolci Művésztelep című, február 27-ig nyitva tartó kiállítást. Az ezt rendező kurátor, Pirint Andrea művészettörténész hatalmas munkát végzett, hogy az ebből a száz évből az 1952-ig tartó szakaszt a maga történeti összefüggéseiben is bemutassa, és a korra és a művésztelepre jellemző alkotásokat tárjon a közönség elé. Száz évvel ezelőtt kezdte meg működését a Miskolci Művésztelep. A művészteleppel a város a hazai képzőművészeti élet jelentős vidéki központja lett. „A létesítmény szerepkörében és fenntartásában, ahogy külső megjelenésében is jelentős változások történtek az idők során, de mindmáig az alkotómunkát szolgálja” – olvasható a galéria ismertetőjében, mellékszálként felkínálva ezzel az összevetést: ma van-e akkora jelentősége Miskolcnak a hazai művészetben, mint egykor. Érdemes felkeresni a Herman Ottó Múzeum internetes oldalát – www.hermuz.hu –, ahol ugyancsak Pirint Andrea idézi a száz év fontos epizódjait.

A Miskolci Színészmúzeumban szintén a múló időre fókuszálnak: a Thália 25 az alapítás óta eltelt negyed század képeiből válogat. Május 1-ig lehet ezt az anyagot látni a Déryné utca 3-ban – érdekes és szép élmény régi és nem annyira régi arcokat böng

 

Könyvtári ünnepek 

 

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének földszintjén (Görgey Artúr utca 11. szám) a 100 éve, 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéíró, pedagógus, a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja emlékét idézik. 

Ugyanitt az első emeleten Ötven év, ötven kép címmel emlékeztetnek a könyvtár alapításának hetvenedik, a központi épület átadásának félévszázados évfordulójára.

 

(A borítóképen: Soltész Boglárka gyakran személyes alkotásait a Művészetek Háza galériájában tekinthetik meg az érdeklődők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában