kiállítás

2021.08.07. 12:00

Törlesztettek egy adósságot

Az esztendő végéig tekinthető meg a Szeleczky Zita színművésznő életét és munkásságát bemutató kiállítás az ózdi NFÉ-ben.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Szeleczky Zita életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt Ózdon. A Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban az év végéig megtekinthető tárlat betekintést enged a színésznő magánéletébe és filmes karrierjébe is. Bemutatják a családját, több korabeli filmbe lehet belenézni, és Szeleczky Zita néhány ruháját is kiállították az intézményben.

Sokan nem tudják, hogy a művésznő ezer szállal kötődik Ózd környékéhez, a Hegyháthoz, hiszen a nagyszülei Nekézsenyben éltek. Édesapja később mérnökként részt vett a Putnok–Eger vasútvonal építésében. Szeleczky Zitát végakaratának megfelelően a családi sírhelyen, Nekézsenyben helyezték végső nyugalomra.

Soha, senkiben

– Egy régi adósságot törlesztettünk ezzel a kiállítással, hiszen Magyarországon eddig még nem volt példa hasonlóra – fogalmazott a megnyitón Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. főigazgatója. – Korábban senkiben nem merült fel a gondolat, hogy egy ilyen híres magyar színésznőről megemlékezzen. Örülök neki, hogy a tárlattal kapcsolatban igazi összefogás alakult ki, ez ugyanis elengedhetetlen volt ahhoz, hogy minden tárgyi emléket a közönség elé tudjunk bocsátani.

Nagy örömmel

A gyűjteményről és Szeleczky Zita életéről részletes tájékoztatást nyújtott a megnyitó után Péter Zsolt, a tárlat kurátora. Mint mondta: az ötlet hallatán először szóhoz sem jutott, nem sokkal később viszont nagy örömmel kezdett hozzá a munkához.

– Fantasztikus dolognak tartom, hogy éppen Ózdon valósulhatott meg ez a kiállítás – osztotta meg érzéseit Péter Zsolt, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet színháztörténésze. – Ezen a környéken ugyanis a művésznő igazán népszerű, ismert, büszkék rá, hogy a családi gyökerei Nekézsenyhez kötik. Tudjuk, hogy Szeleczky Zita 1945-ben elhagyta az országot, majd távollétében a népbíróság elítélte háborús viselkedése miatt. Ausztriában, Olaszországban, majd Argentínában élt, ezután 1962-ben költözött az Egyesült Államokba. 1993-ban a Legfelsőbb Bíróság mentette fel a koholt vádak alól, és teljes rehabilitációban részesítette. 1998-ban repült haza, élete utolsó évét Érden töltötte, ahol 1999. július 12-én hunyt el.

Megújuló tárlat

– A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark állandó kiállításának egy részét képezi a magyar filmtörténetet bemutató blokk – tette hozzá Ádám Eszter, az NFÉ intézményvezetője. – Éppen ezért régóta készülünk ennek a szakasznak a megújítására, fejlesztésére. Szeleczky Zita személye és karaktere pedig egyértelmű vezérfonal volt számunkra.

Az NFÉ Placcon megszervezett kertmozi további állomásaira is egy-egy Szeleczky Zita-filmmel készülnek az intézmény munkatársai. A következő alkalommal a Zenélő malom című alkotást tűzik műsorra, amelyet az érdeklődők augusztus 13-án nézhetnek meg. Az időszaki kiállítás relikviái pedig december 31- éig láthatóak.

(A borítóképen: Szeleczky Zita fotói, személyes tárgyai a róla készült tárlaton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában