Hagyományok

2021.07.01. 19:15

Újraindulnak a Szürkebarát koncertek

Gergely Péter Pál karnagy felélesztené a minorita templomhoz fűződő kulturális hagyományokat.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónktól

A járvány miatti kényszerpihenő után újraindulnak a miskolci minorita templomban a Szürkebarát koncertek. Július 4-én, vasárnap, a negyed 12-es ünnepi mise után csendülnek fel gyönyörű kórusművek. Gergely Péter Pál karnagy vezényli a minorita templom Szent Ferenc Kórusát, az egri Cantus Agriensist és a Miskolci Cardinal Mindszenty Kórust. A hangversenyen kiváló művészeket hallgathat a közönség: Lukács Zsófia és Kolozsi Balázs énekeseket, Vihula Mihajlo gitárművészt, valamint Bajzáth Linda orgona- és csembalóművészt.

Gergely Péter Pál lapunknak elmondta, a Szürkebarát koncertsorozat 2019-ben indult. Az ötletgazda Szalkai József plébános, minorita atya volt. Az elnevezés beszédes és ötletes, hiszen a minorita rendre utal. A rend pedig más magyar városok mellett Miskolc életében is nagyon fontos szerepet tölt be.

Aktuális koncertek

– 2019-ben három Szürkebarát koncertet adtunk, majd 2020 januárjában egy újévi hangversenyt szerveztünk. Ezután sajnos a járvány miatt szünetet kellett tartanunk. A koncerteknek minden alkalommal van valamilyen aktualitása. Megemlékeztünk egy-egy nagy művész, zeneszerző, író vagy filozófus évfordulójáról. A július 4-i hangversenyünkön Páduai Szent Antal kultuszának feltámasztása a célunk, és emlékezünk páter Kelemen Didák minorita házfőnökre is, akinek a boldoggá avatási ügye jól halad Rómában. A harmadik nevezetes esemény pedig Dante Alighieri halálának 700. évfordulója, aminek emlékére az itáliai költő és filozófushoz kapcsolódó művet is választottunk. Mégpedig Giuseppe Verdi O Padre nostro kórusművét – sorolta Gergely Péter Pál.

Mint fogalmazott, a miskolci minorita templom mindig is fontos szerepet töltött be a város életében. Nemcsak hitéleti központ, de kulturális centrum is. Szürkebarát koncerteket nemcsak Miskolcon hallhat a közönség, de Egerben is, szintén a minorita templomban.

– Vagy Egerből importálunk Miskolcra egy-egy koncertet, vagy innen exportálunk oda, de mindig a minoriták szellemében – fogalmazott a karnagy, aki az egri Cantus Agriensis kórus karvezetője is. – Szeretnénk életre kelteni a hagyományokat, amelyek a miskolci minorita templomhoz fűződnek. Célunk, hogy ismét olyan gazdag kulturális és zenei élet legyen, mint korábban – tette hozzá.

(A borítóképen: Egy korábbi Szürkebarát koncerten)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában