kiállítás

2021.05.28. 16:00

Bányász kiállítás nyílik Tokajban

Tokaj-Hegyalja bányászatát mutatja be az az állandó kiállítás, amely most nyílt meg a Tokaji Múzeumban.

Erdős József

Fotó: Erdős József

Az intézmény a Kubinyi Ágoston Program pályázatán nyert tízmillió forintot a tárlat kialakítására, s ugyan már tavaly decemberben elkészültek vele, a nagyközönség még csak most láthatja a számos interaktív elemet tartalmazó tárlatot.

A bányászat az emberiség egyik legrégebbi mestersége, Krisztus előtt tízezer évvel már a térségben elkezdődött az obszidián kitermelése a térségben. A mintegy tizenkétezer éves múlttal büszkélkedő bányászat pedig ma is fennáll a borvidéken, és több bánya is üzemel Tokaj-Hegyalján a jelentős és a térség egyik húzóágazatát adó szőlőtermelés mellett.

– A Tokaji borvidékhez ősidők óta hozzátartozik a bányászat, természetes tehát a szándék, hogy valamilyen formában az emlékeket, örökséget megőrizzük, a következő generációknak is átadjuk. Ezért is törekszik a kiállítás interaktív módon megszólítani a tanuló ifjúságot. A bemutatott kiállítási anyaghoz tudástár, múzeumpedagógiai foglalkozások, foglalkoztató füzetek, terepgyakorlatok is kapcsolódnak – mondta el lapunknak dr. Dankó József, a kiállítás szakmai rendezője, aki hozzátette, hogy mindezzel is szolgálni kívánja a múzeum azt az értékmentést, ami Tokajban a kőbányászat megszűnésével végveszélybe került.

Fontos mérföldkő

A tárlatot Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, fontos mérföldkő a bányászati kiállítások történetében, hogy a Tokaji Múzeumban is láthatja már a közönség a témához kapcsolódó tárgyi emlékeket. Hozzátette, a kő és a bor szorosan összefügg ezen a vidéken, ami a sajátos mikroklímával rendelkező régió kivételes adottságain túl a magyar történelem és művelődéstörténet eszenciáját is nyújtja.

A kőbányászat jelentőségét hangsúlyozta Posta György polgármester is, kiemelvén azt, hogy a térségben Erdőbénye után Tokajban működött a legtöbb kőbánya egykoron.

– A felhagyott kőbányáknak új értelmezés jut. Az egykori Patkó-bányában alakították ki a Fesztiválkatlant, amit már az ötödik szezonon túl, országos szinten is meghatározó kulturális helyszínként ismer mindenki. A másik, egykoron nagy bányának számító Csurgó-völgyben pedig a térség legnagyobb ötcsillagos szállodája épül, a százszobás, magas minőségű szálláshely reményeink szerint jövő ilyenkor már vendégeket is fogadhat – emelte ki a városvezető.

Tokajban több mint fél évszázada zárt be az utolsó kőbánya. A bányászat napjainkban is jelentős iparág, hazánkban ezerkétszáz bánya van, amiből nyolcszáz még ma is működik. Jól mutatja a bányászat fontosságát és kulturális hatásait az, hogy a történelmi Magyarország területén hatvan település vagy településrész nevében szerepel a „bánya” szó, ebből harmincnyolc ma is az anyaországhoz tartozik.

(A borítóképen: A Tokaji borvidékhez hozzátartozott a bányászat is, ezt mutatja be a kiállítás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában