Világnap

2021.04.14. 21:56

A könyvtáros maga az életté vált vers

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. Hamvas Béla szavaival köszöntjük őket.

Novák Krisztina

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Facebook oldala

„A könyvtáros pedig az az ember, akinek a könyv olyan táplálék, szenvedély, sors, szerelem, gyönyör, mámor, kaland és végzet, mint tengerésznek a tenger, a parasztnak a föld, a kertésznek a növény. A tudós a könyvet csak anyagnak veszi: megnézi, olvassa, idézi és félreteszi; a költőnek a könyv csak mű: teremti és elfelejti; a tanítónak csak eszköz: merít belőle és továbbadja; a közönséges embernek csak iparcikk: olvassa és élvezi. Senki nem nyúl úgy a könyvhöz, mint a könyvtáros, oly csendesen és lassan, ahogy az ember csak örök dolgokhoz nyúl: tengerhez, asszonyhoz, földhöz.”

„Van az angoloknak egy igéjük, Burton művének elejére írt versében az első sorban használja. „I am musing”. Lefordíthatatlan szó. Azt jelenti, hogy múzsai állapotban vagyok és semmit sem csinálok, csak gyönyörködve bámészkodok, elmélkedek bele a világba, és életem olyanná lesz, mint egy dal vagy költemény. A könyvtáros ilyen musing-lény, aki mint a tücsök, lassú bámészkodó, csendes, magányos derült vágytalanságban él, múzsai állapotban, de nem mint költő, szívében verssel, hanem maga mint életté vált vers.” /Hamvas Béla/

Hamvas Béla portréja / Forrás: www.hamvasbela.org

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztesei a gyermekek, nincs ez másképp a könyvtárak vonatkozásában sem. A költészet napja tiszteletére a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára Apám kakasa címmel rajzpályázatot hirdetett.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2845470422380422&id=1399235263670619

 

– Hárman dolgozunk a gyermekkönyvtárban és Mesebirodalomnak hívjuk ezt a részleget – mesélte Miklós Katalin, a gyermekkönyvtár vezetője. – A könyvtárosok világnapját a pandémia miatti „csendességben” azzal ünnepeljük, hogy a fokozatos nyitásnak köszönhetően végre átadhatjuk, igaz, csak az ajtóban, a rajzpályázat nyerteseinek az okleveleket, és ajándék könyvekkel is szeretnénk meglepni a gyerekeket.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2849736088620522&id=1399235263670619

 

Megtudtuk, hogy a szülőkkel és a pedagógusokkal e-mailben folyamatosan tartják a kapcsolatot, és számukra már az is ünnep, hogy hétfőtől újból fogadhatják az online előjegyzéseket, amiket a gondos előkészítés után az ajtóban átadhatnak, így gondoskodva a gyermekek szellemi táplálékáról.

Miklós Katalin még azt is hozzáfűzte: „számomra külön érdekesség, hogy a 9 éves Janka unokahúgomnak ma van a születésnapja, ezért igazán szívet melengető, hogy ezen a napon együtt ünnepelhetünk.”

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

Miskolc város könyvtártörténetének mérföldkövei a 19. század utolsó éveihez kapcsolódnak. 1899-ben városi és vármegyei támogatással létrejött a Borsod-Miskolci Múzeum keretében az a nyilvános könyvtár, amely a városi és a megyei könyvtárnak az elődjévé vált.

Hodobay Sándor polgármester 1937-ben javasolta, hogy nyilvános könyvtár számára alkalmas hely lehetne a Kereskedelmi és Iparkamara Erzsébet téri épülete, ám ez csak jóval később valósult meg.

dr. Hodobay Sándor / Fotó forrása: miskolciszemelvenyek.blog.hu

1952. október 26-án a városi, körzeti és műszaki fiókkönyvtár egyesítésével, minisztertanácsi határozatra jött létre a megyei könyvtár az Erzsébet téri épületben, melynek Szőnyi László lett a vezetője. Már a beköltözéskor szűkösnek bizonyult az épület, mely 1956 szeptemberétől II. Rákóczi Ferenc Könyvtár néven működik. 1959-ben javasolta először az akkori könyvtárigazgató a fenntartónak egy új könyvtárépület megépítését.

1969. október 1-jén az alapkőletétellel megkezdődött a könyvtár számára tervezett új épület kivitelezése, az 1971-es műszaki átadást követően 1972. május 28-án az új épület átadási ünnepségére került sor. A jelenlegi Görgey Artúr utcai, könyvtár számára tervezett épület 4800 m2-es épületben szolgálja azóta is a könyvtár látogatóit. A népkerti épületért tervezője, Dézsi János Ybl Miklós-díjat kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában