13. századi família

2021.02.25. 18:00

Megyénk egy régi nemeséről mintázta Baradlay Richárd alakját Jókai Mór

Megyénkben kirándulva több településen találkozhatunk Bárczay-kastélyokkal, -kúriával.

Hegyi Erika

Forrás: OK

A nagy múltú Bárczay-kúriában működik a miskolci Gárdonyi Géza Művelődési Ház. Dr. Kiss Ákosné Gonda Erika intézményvezetőként úgy érezte, kötelessége megismertetni az ide látogatókat a több mint 800 éves nemesi család történelmével, melyet, mint fogalmazott, az elmúlt rendszerben agyonhallgattak, beszélni sem lehetett róla. A családtörténet epizódjait a most élő Bárczay családtagok hozzá küldött leveleikből, naplóbejegyzéseikből, valamint levéltári anyagokból merítette az intézményvezető.

A Bárczay családról szóló sorozat első részéből megtudhatjuk, hogy a família egyike az ország legrégibb nemesi családjainak, eredetüket a 13. század elejére vezetik vissza. Ősi fészkük a Felvidéken lévő Abaúj vármegyei (Kassa melletti) Bárca (régiesen Bárcza) település volt, de már több évszázada volt birtokuk Hejőcsabán is. Borsod és Abaúj vármegyében, Észak-Magyarországon, valamint az ország más területeink kúriákat, kastélyokat építtettek, valamint templomokat és malmokat, munkát adva a helyi embereknek.

150 Bárczay

Az intézményvezető elmondta: a népes Bárczay család időnként találkozókat szervez. A legutóbbi 2017-ben volt a hejőcsabai Bárczay-kúriában, akkor közel 150-en gyűltek össze a világ minden tájáról.

– Azóta is tartom velük a kapcsolatot, és arra gondoltam, hogy érdemes lenne a nagy múltú család történetét másokkal is megismertetni. Megkérdeztem tőlük, hogy ezeket a történeteket nyilvánosságra hozhatom-e. Nagyon aranyosak voltak, mert küldtek újabb történeteket, hiszen 3-4 Bárczay komolyan foglalkozott a család történetével. Aktuális események is előkerülnek, például Bárczay István rövid élete, aki annak idején 17 évesen spanyolnáthában hunyt el, vagy Bárczay Miklós életútja, aki huszártisztként szolgált, és 1848 októberében ezredével csatlakozott a magyar honvédsereghez. A hejőcsabai kúriát is ő építtette, Jókai Mór pedig róla mintázta Baradlay Richárd alakját – sorolta az intézményvezető.

A történelmi kirándulás első állomásán egy Bárczay-kúriáról készült rajzot és a 2017-ben átadott Bárczay-emlékszobát tekinthetik meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház hivatalos közösségi oldalán.

(A borítóképen: A Bárczay-emlékszoba a Gárdonyi Géza Művelődési Házban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában