kulturális kínálat

2020.11.13. 17:30

Jön A kultúra várost épít 2.0

A rendezvények mellett teret nyerne a közösségi művelődés a miskolci kulturális kínálatban.

Fotó: Kozma István

Miskolc készülő kulturális koncepciójának összeállításában is szerepet vállalnak – ez derült ki az újjáalakult Miskolc Város Kultúrájáért Közalapítvány keddi városházi bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Széles körű hozzáférés

Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok az elvek felől közelítve arról beszélt: kívánatos, hogy Miskolc – élve rendkívüli adottságaival, környezeti és kulturális értékeivel – az európai párbeszédre törekedve regionális szerepkört töltsön be, sokszínű kulturális kínálatával legyen képes megszólítani a térség lakóit. „A kultúra várost épít 2.0” – ez lehet a szlo­gen ezekben a törekvésekben. Ezzel arra utalt, hogy amikor először fogalmazták meg, mi a kultúra célja és értelme a megyeszékhely számára, Miskolc 2008-ban elnyerte a Kultúra Magyar Városa címet. Részben e sikeresnek tekintett korszakhoz szeretnének visszanyúlni. A kulturális javak és szolgáltatások területén széles körű hozzáférést kívánnának biztosítani. Az eddigi rendezvényközpontúság mellett teret nyerne a közösségi művelődés, ezt erős kulturális-szolgáltató központok kiépítésével segítenék. Átlátható kulturális platformot és koordinációs rendszert vázolt Borkuti László – ebben a keresleti-kínálati hálózatban mindenki megtalálhatná a helyét.

A közalapítvány elhatározott szándéka a nagy nyilvánosság előtti munka, lehetőséget adva, hogy a kulturális koncepciót és gyakorlatot bővítő információkat gyűjtsenek be, és ezzel kapcsolatos véleményeket hallgassanak meg – jelezte a tanácsnok.

Fiatalokra figyelve

A kuratórium részéről Flach Antal fontos szempontot vetett fel, arról beszélve: a fiatal korosztály rendre hiányzik a kulturális rendezvényekről. Hogy Miskolc kulturális jelentőségének túl kell mutatni a város határain, ezzel kapcsolatban a minőség elvárását is szóba hozta, a forrás megnevezése nélkül utalva a Miskolci Grafikai Triennálé kapcsán Nagy T. Katalinnal készült interjúnkra, amelyben a művészettörténész megfogalmazta: sokkal többet kellene tenni azért, hogy a szemle a művészeti köztudatba visszakerüljön.

Az elhangzott konkrétumok között is szerepet kapott ez az elvárás: Kapusi Szabolcs kuratóriumi elnök például arról beszélt, hogy a közalapítvány átveszi a várostól a hatvan év feletti, szépkorú közönség számára megnyert pályázat megvalósítását, minőségi kultúrát kínálnának a közönségüknek. Így elhoznák a Nikola Tesla – Végtelen energia című musicalt.

Belvárosi kulturális negyed

Szóba került, hogy korrigálnák a hangsúlyeltolódást: a Diósgyőri vár fontos kínálatot jelent, de más területek nem kerültek ennyire helyzetbe. Ezen a rekonstrukció következő üteme miatt is változtatni szükséges. Szeretnék, ha a tapolcai Akropolisz színpad is megjelenne a kulturális kínálatban. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban már jövő tavaszra szabadtéri koncerteket terveznek. Szeretnék megvalósítani a belvárosi kulturális negyedet, amely a régen Miskolci nyár néven ismert rendezvényeket kínálná, a város napjától, május 11-től augusztus végéig.

A témára később visszatérünk.


A kuratórium

A Miskolc Város Kultúrájáért Közalapítvány új kuratóriumának tagjai:

  • Ádám Ibolya közművelődési szakember,
  • Fandl Ferenc színművész.
  • Flach Antal csembalóművész, tanár,
  • Madarász Györgyi múzeumpedagógus, a Miskolci Galéria kurátora,
  • Püspöki Péter tanár, drámapedagógus,
  • Tóth Csaba, művelődésszervező, kulturális szakértő
  • Kapusi Szabolcs kulturális antropológus, előadóművész, a kuratórium elnöke
  • (A borítóképen: Flach Antal, Kapusi Szabolcs, Borkuti László és Tóth Csaba a közalapítvány sajtótájékoztatóján)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában