elismerés

2020.10.13. 17:30

Pályázhatnak a Mazsaroff-díjra a térség fiatal képzőművészei

Az ehhez a régióhoz kötődő alkotóknak nyújt segítséget pályájuk elején a rangos elismerés.

20200122 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A Miskolci Galéria rendezvényén bejelentették, hogy Dombovári Ágnes a 2020-as Mazsaroff-díjasgrafikusművész. képen: Góré Szabina festőművész, dr. Nikolaeva Maria Mazsaroff Miklós özvegye és Dombóvári Ágnes grafikusművész

Fotó: Bujdos Tibor

Különleges, de nem szokatlan módját választotta a Miskolci Galéria a következő Mazsaroff-díjas képzőművész kiválasztásának: pályázni lehet az elismerésre.

Rangot adó minőség

A díj a Miskolchoz kötődő, a maga idejében meghatározó jelentőségű művésznek állít emléket özvegye jóvoltából, évről évre segítve egy tehetséges fiatal képzőművész pályakezdését. A rangját az a minőség is adja, amelyet az eddigi díjazottak munkája jelez. És a figyelem, amelyet a Miskolci Galéria szentel az elismert alkotóknak.

Eddig a Miskolci Galériához köthető szakmai grémium jelölt és döntött. Most azonban a művészeti intézmény a honlapján tette lehetővé az önkéntes jelentkezést: november 30-án éjfélig nyújthatják be a pályázatukat a 21 év feletti, 35 év alatti képzőművészek (festők, grafikusok, szobrászok, intermédia művészek). Feltétel, hogy családi, tanulmányi vagy szakmai téren kötődjenek Miskolchoz és az annak vonzáskörzeteként értelmezhető Észak-Kelet Magyarországi régióhoz, valamint a pályázat benyújtásakor ne legyen aktív hallgatói jogviszonyuk.

Rálátást szeretnének

Miért változtattak? Erre Kónya Ábel, a Miskolci Galériát a Herman Ottó Múzeum tagintézményeként vezető grafikusművész azt mondta: sok tehetség származik el innen – nem feltétlenül települnek vissza, lazábbra vált a kapcsolatuk a térséggel. „Kezd eltűnni szem elől az érintett korosztály, amelyet a díj megcéloz. A pályázat lehetőségével egyrészt jobban rá lehet irányítani a figyelmet, és lehet ez visszacsatolás is a számunkra, hogy ők: vannak. Eléggé figyelmet érdemlő az eddigi díjazottak névsora – jó és fontos alkotók. Szeretnék, ha a színvonal megmaradna. Korábban próbáltunk közös kiállításokon összehozni az eddigi díjazottakat – erről ez után sem szeretnénk letenni – mondta.

A díj odaítélésében nem terveznek változást: a Miskolci Galéria és az alapító által felkért szakmai kuratórium választja ki a pályázók közül.

Lehet más folytatása is

Felvetettük: van-e a galéria számára más kézzel fogható haszna is annak, ha bővíti az ide kötődő fiatal alkotói korosztályról az adatbázisát. Korábban többször rendeztek például olyan tárlatokat, amelyen megmutatták, hogy a hol tartanak a fejlődésben művészi pályájukon a miskolci, volt miskolci alkotók. Kónya Ábel szerint nem kizárt, hogy lesz ennek is folytatása.

A névadó

Mazsaroff Miklós (Alsózsolca, 1929. – Miskolc, 1997.), Munkácsy-díjas magyar festőművész. Miskolc és a régió meghatározó képzőművésze a XX. század második felében. Alkotói munkásságát értékteremtő, intenzív művészi munka jellemezte. Gazdag életművében a festészeti anyag mellett jelentős számban fellelhetők grafikái és rajzai. A térség művészeti szervezeteiben végzett önzetlen munkája mellett, tanári tevékenysége is említésre méltó.

Ösztöndíj és kiállítás

A Mazsaroff-díjat 2008-ban alapította Mazsaroff Miklós festőművész özvegye, dr. Nikolaeva Maria. A díj célja, hogy anyagi és erkölcsi támogatást nyújtson olyan tehetséges, fiatal képzőművészeknek, akik alkotópályájuk elején állnak és kötődnek elsősorban Miskolchoz vagy a megyéhez, illetve a régióhoz. Az ösztöndíj – egyszeri nettó 200.000 forint – mellett a mindenkori díjazott önálló kiállítás rendezésének a lehetőségéhez jut a Miskolci Galéria kamaratermében – a díj odaítélését követő évben.


Az eddigi díjazottak

Batykó Róbert (2009)

Bánki Ákos (2010)

Sütő Róbert (2011)

Csabai Renátó (2012)

Szilágyi Rudolf (2013)

Szanyi Borbála (2014)

Horváth Kinga (2015)

Lenkey Tóth Péter (2016)

Lukács Róbert (2017)

Miklós Gábor (2018)

Góré Szabina (2019)

Dombovári Ágnes (2020)

(A borítóképen: A Mazsaroff-díjat alapító dr. Nikolaeva Maria [középen] a két legutóbbi díjazott művésszel, Góré Szabinával [balra] és Dombovári Ágnessel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában