Színház

2020.08.26. 15:30

A velencei kalmár a Városmajorban

A híres miskolci előadást szerda este láthatja a Színházi Szemle közönsége.

Fotó: Éder Vera

Elkezdődött a héten a Városmajori Szabadtéri Színpad idei Színházi Szemle sorozata, amely szeptember 11-ig hat vidéki és határon túli városból összesen nyolc előadást vonultat fel.

A siker szériája

A Színházi Szemle hagyományosan a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait mutatja be. A sorozat előadásait idén is szakmai zsűri kíséri figyelemmel: Ráckevei Anna színművész, Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója, Horváth János Antal dramaturg, valamint Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, akik több kategóriában díjazzák a látottakat.

A szemle ideje alatt a közönség is szavazhat az általa legjobbnak tartott előadásra a www.szabadter.hu honlapon.

A Miskolci Nemzeti Színház társulata szerdán este 8-kor a Mohácsi testvérek Shakespeare nyomán írt, a gyűlöletről szóló vígjátékával, A velencei kalmárral képviselteti magát a fővárosi szemlén. Az előadás bemutatója 2019. március 29-én volt a Kamaraszínházban. A népszerűsége töretlen – a színház változatlanul műsoron tartja.

„Mohácsi János velencei kalmár-rendezése valódi kiterjedésében engedi meglátni a kiúttalanság problémáját: a rossz helyzetre a rossz választ, a veszteségből születő még nagyobb veszteséget” – írta az előadás kapcsán az Északban Bujdos Attila.

„Az látszik, hogy most, Miskolcon a nyugodt alkotókörülmények, a pompás kondícióban lévő társulat és a nem rohanvást készült, hanem már szilárd lábakon álló alapanyag mind segített abban, hogy az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb Shakespeare- és Mohácsi-előadása létrejöjjön” – emelhetjük ki Jászay Tamás Revizoronline-os kritikájából.

Shylock szerepének megformálásáért Görög László a Színházi Kritikusok Céhétől a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el 2019-ben. A céh tagjai további négy kategóriában jelölték A velencei kalmárt: a legjobb előadásnak, a legjobb rendezésnek (Mohácsi János), a legjobb díszletnek (Mohácsi András) és a legjobb színházi zenének (Kovács Márton).

Idén újabb díjat hozott Görög Lászlónak ez a szerepe: a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat neki ítélte a szakmai kuratórium.

(A borítóképen: Görög László és Simon Zoltán A velencei kalmár jelenetében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában