évforduló

2020.07.25. 12:30

Kétszáz éves lett a komlóskai templom

Püspöki liturgiával ünnepelték a komlóskai görögkatolikus templom fölszentelésének bicentenáriumát a napokban.

Bódisz Attila

Az alapkövet 1810-ben tették le, az építkezés 1820-ban fejeződött be, ugyanebben az esztendőben fel is szentelték a templomot. A görögkatolikus egyház hivatalos honlapján megtalálható tudósítás szerint a homlokzati torony csak mintegy nyolcvan évvel később épült fel. A templombelső is különlegességeket rejt: mennyezetén a díszítés domborműves, ilyen díszítéssel nem találkozunk a környék templomaiban. A baldachinos főoltár a tizenkilencedik század végéről származhat – olvasható a cikkben.

A 200 éves kerek évfordulóra szervezett eseményen az ünnepi szent liturgiát Orosz Atanáz, a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegye püspöke vezette, homíliát pedig Keresztes Szilárd nyugalmazott püspök mondott, aki gyermekkorát Komlóskán töltötte, ahol édesapja, Keresztes Ádám 1937 és 1951 között szolgált. A rendezvényen egyébként több olyan egyházi személy is megjelent, akik valamilyen módon kötődnek a gyönyörű környezetben fekvő, ruszin gyökerekkel rendelkező faluhoz.

Élő hívő közösség

A településen jelenleg szolgáló Szikora Benedek atya – vagy ahogyan a ruszin hagyományaikhoz ragaszkodó helyiek nevezik, pancsó – lapunknak elmondta: bár a járványhelyzetre való tekintettel nem hirdették meg széles körben az ünnepi alkalmat, mégis sokan érkeztek haza még távolabbi településekről is, a templom teljesen megtelt. Az atya arról is beszélt, hogy ritka a Komlóskához hasonló település, ahol szinte mindenki görögkatolikus, 270-en tagjai a helyi egyházi közösségnek, 50 és 70 közé tehető az aktív egyháztagok száma. Véleménye szerint ez is bizonyíték arra, hogy élő hívő közösség ünnepelt együtt múlt héten szombaton. Mint megtudtuk, Szikora Benedeknek ez volt komlóskai állomáshelyének utolsó nagyobb eseménye, ugyanis a napokban elköltözik a településről, helyére pedig az „újszentelt” Molnár Dezső atya érkezik. Az ünnepi alkalmon már ő is részt vett.

(A borítóképen: Orosz Atanáz és Keresztes Szilárd az ünnepi szent liturgián)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában