mise

2020.05.22. 15:00

Megnyílnak a templomkapuk

Minden egyházi felekezetnél újraindulhatnak a nyilvános szertartások a héten.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Szentmiséket és istentiszteleteket a szociális távolság és védőfelszerelések használata mellett újra tartanak, viszont a kisközösségi alkalmak továbbra is szünetelnek.

– A szentmiséket már a megszokott időpontokban tartjuk, de fokozatosan térünk vissza a régi kerékvágásba. Összesen 50–60-an férnek be úgy a templomba, hogy megmaradjon a védőtávolság – mondta Juhász Ferenc atya, a Mindszenti római katolikus templom plébánosa. – Ha ennél többen érkeznének, akkor a Millenniumi teremben párhuzamosan is tartunk egy másik misét. A templomban kijelöltük a padsorokban a helyeket, és kérünk mindenkit, hogy maszkban vagy kendőben érkezzen. Szentáldozásnál szintén tartani kell a másfél métert, maszkban jöhetnek ki az emberek, és a szentostyát a kezükbe adjuk. A szentmisék alatt nem gyóntatunk, viszont gyóntatási ügyeletet tartunk, ami csütörtökönként délelőtt 8 és 10 óra között a tanácsteremben van. Csütörtök-péntek-szombaton pedig 17.30-tól, az esti mise előtt egy órával, kicsit hosszabb időt szánva egy-egy gyónóra.

Nagy örömmel érkeznek

A Deszkatemplomban múlt vasárnap indultak újra a nyilvános istentiszteletek.

– Egyelőre bizonytalan, hogyan alakul a járvány kimenetele, ezért mindig az aktuális állapotokhoz igazodunk, nem szeretnénk kapkodni – jelentette ki Almási Ferenc, a miskolc-tetemvári református egyházközség lelkipásztora. – A vasárnapi istentiszteleteket tartjuk meg, a másfél méteres távolság betartásával. Ezeket még otthonról, online is meg lehet tekinteni. Az első alkalom a terveink szerint alakult, nagy örömmel érkeztek a gyülekezet tagjai a szertartásra. Pünkösdre már nemcsak 10 órási, hanem fél 9-es istentiszteletet is tervezünk. A korábbit az idősebbek számára, mert jelenleg 100 embernél többet nem tudunk egyszerre leültetni. A híveket kérjük, hogy maszkban jöjjenek, és a kijelölt padsorokba üljenek le. Június 4-én 17 órától, a nemzeti összetartozás napján szeretnénk egy határokon átívelő istentiszteletet is három erdélyi, a felvidéki és a kárpátaljai testvérgyülekezetünkkel közösen.

Pünkösdkor úrvacsora

A Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezetben most vasárnap lesz az első látogatható istentisztelet, 11 órától.

– A szervezeti és működési szabályzatunkon belül készítenünk kellett egy védelmi szabályzatot – tájékoztatott Sándor Frigyes, a gyülekezet lelkipásztora. – Ennek megfelelően minden második padba ülhetnek most a hívek. Két külön bejáraton engedjük be a 65 év alattiakat és felettieket. A bejáratoknál kézfertőtlenítőket és szájmaszkokat helyezünk el. Az istentiszteletek továbbra is követhetők az interneten is. Pünkösdre úrvacsoraosztást tervezünk, amelynek során szintén be kell tartani a védőtávolságot. A bort kis kelyhekből kínáljuk fel, és oldalt a sekrestyén keresztül lehet majd távozni.

(A borítóképen: Almási Ferenc a korábbi online istentisztelet közben)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában