Színház

2020.03.26. 07:00

A járvány átírta a forgatókönyvet

Seres Ildikónak a színházi munkája mellett a tanítás is fontos.

Tajthy Ákos

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A Luxemburg gróf­ja című operettben kapott szerepét jutalomjátéknak, Dosztojevszkij Ördögök című drámájában megformált szerepét pedig nagy kihívásnak tartja Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja, Jászai Mari-díjas színésznő, operettprimadonna.

„Amikor február végén először beszélgettünk, még csodálatosnak láttam az idei évadomat. Két nagyszerű szerep után lelkesen és bizakodóan vetettem bele magam a Szerelmes Shakespeare próbáiba. Aztán a járvány alaposan átírta a forgatókönyvet!” – mondja Seres Ildikó.

Élvezi minden pillanatát

Ahogyan lapunknak elmondta, Fleury szerepét alakította már korábban vendégként az Operettszínházban Koltai Róbert partnereként, Iglódi István rendezésében, Felföldi Anikóval kettős szereposztásban. Kifejezetten örült annak, hogy Rusznyák Gábor rendező jóvoltából most „ő az egyetlen Fleury”.

– Kevés az olyan hálás operettszerep, amiben a primadonna szerepkörre jellemző gyönyörű dallamokat lehet énekelni és közben komikaként működni, szubrettként táncolni. Fleury szerepét a korosodó Honthy Hanna kedvéért alakították ilyenre. Élvezem minden pillanatát, miközben a szerep felhatalmaz, hogy három lépés távolságból, némi öniróniával tekintsek a műfajra. Primadonnaként mindig is lázadtam a sablonos helyzetek, üres párbeszédek ellen. Azt szerettem, ha izzik egy jelenet, ha tétje van, és a próza nem azért hangzik el, hogy egyik daltól jussunk már el a következőig. Nem könnyű élettel megtölteni az operettlibrettókat, sok múlik a személyiségeden. Persze akadnak remekül megírt darabok, mint például a miskolci születésű Steinbach Béla Csárdáskirálynője is. Igaz, Cecília szerepét abban is Honthy Hanna kedvéért dúsították fel. Az operettek szövegkönyve nem kanonizált. Ha hozzáértően, ízléssel, mértékkel nyúlnak hozzá, frissebbnek hat és szerethető. Ahogy most a Luxemburg grófja is – mondta.

A színművész saját bevallása szerint kifejezetten élvezte a próbafolyamatot.

„Az elmúlt nyolc évben Rusznyák Gáborral dolgoztam a legtöbbet: Gézagyerek, A padlás, Lúdas Matyi, A víg özvegy, Kivilágos kivirradtig, Ahogy tetszik, Édes Anna és most a Luxi. Gábor nemrég bemutatott Vadkacsáját szerencsére még meg tudtam nézni a színházzár előtt. Imádtam!”

Kihívás volt

Az Ördögök című drámát február elején mutatták be. Seres Ildikó a műben Varvara Sztavroginát, az egyik főszereplőnek, Nyikolajnak (Bodoky Márk) anyját alakítja. Mint elmondta, főként az aggasztotta, hogy hogyan lehet majd egy nyolcszáz oldalas regény több szálon futó cselekményét megjeleníteni egy előadásban.

– Korábban nem olvastam ezt a Dosztojevszkij-művet. Évad elején töltöttem le, aztán kiemeltem sárgával azokat a részeket, melyekről úgy gondoltam, hogy a szerepem miatt számomra fontosak lehetnek. Amikor megjött a szövegkönyv, abba ezeket belevezettem kézzel. Így dupla Ördögök-példányom lett, de ez rengeteget segített abban, hogy megértsem a figurát és a művet. Azt is érdekes volt követni, hogy Béres Attila rendező és a dramaturg, Ari-Nagy Barbara mit tart fontosnak színre vinni a 800 oldalas regényből – hangsúlyozta.

– Szeretek nagy energiával belépni a színpadra. Itt azonban gyakran be kell állni csendben már az előző jelentben, ez olyan nekem, mint távolugrani nekifutás nélkül. Ez kihívás volt számomra.

Miközben egyre jobban bele­szerettünk a nehéz drámai anyagba, a játékstílusba, a dramaturgiai sűrítésekbe, a légies díszletbe, próbák után még mindig azt kérdezgettük egymástól, hogy vajon a közönség érteni fogja-e. Szerencsére úgy tűnik, értik és szeretik. Pontosabban értették és szerették. Csupán hat előadást tudtunk játszani a leállásig.

A Szerelmes Shakespeare bemutatójáig 10 nap volt hátra, amikor bezárt a színház. A Dajka szerepét próbáltam. Szabó Mátéval először dolgoztam. Nagyon vártam, és élveztem a közös alkotást.

A jövő évad szerződtetési tárgyalásain is túl vagyunk. Hogy mi valósul meg a tervekből, fogalmunk sincs. Mindenesetre a színház igazgatója, Béres Attila kérésére én is letöltöttem a Zoom alkalmazást, amivel a kapcsolattartást és az otthoni munkát reméljük megoldani.

Két gimnáziumban is

A színház mellett Seres Ildikó két gimnáziumban is tanít. Mint mondta, ez is rendkívül fontos neki.

– A Zrínyi Ilona Gimnázium dráma tagozatán és a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium tánc tagozatán tanítok. Mindkettőt nagyon szeretem. A járvány miatt most átálltunk a digitális oktatásra. Jelenleg az összes energiámat leköti a különböző alkalmazások megfejtése, a tananyagok feltöltése, a beküldött feladatok értékelése, a mindennapos emberi kommunikáció a hatvanöt diákommal – zárta a színművész.

Kényszerszünet idején

A portré alapjául szolgáló első beszélgetés még február utolsó napjaiban készült. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés miatti veszélyhelyzetben meg kell állnia a kulturális, a sportéletnek. A jövő most képlékeny, bizonytalan, nem tudni, mikor, hogyan indul újra az élet, azon belül a kulturális élet.

(A borítóképen: Seres Ildikó Gáspár Tiborral a Luxemburg grófja című előadásban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában