könyvbemutató

2019.12.03. 16:30

Bemutatták a díszpolgár utolsó könyvét

Családi összefogással jelenhetett meg a könyvtárban bemutatott kötet.

Horváth Imre

A hőn szeretett könyvtárban mutatták be a könyvet

Forrás: EVK

Bemutatták a közelmúltban az Edelényi Városi Könyvtárban a nagyközönség számára Hadobás Pál: Szobrok, emlékművek, emléktáblák Edelény környékén című könyvét, melyet az augusztusban elhunyt népművelő özvegye és testvére mutatott be.

Betegen írta

Hadobás Pálné az Edelényi Városi Televíziónak elmondta, 2017 tavaszán kezdte el az anyaggyűjtést és annak rendszerezését a férje, mellyel egy időben derült ki, hogy beteg, így tulajdonképpen az egész könyvet betegen írta.

– 65 települést kellett megjárnia és útnak indult, amíg volt ereje, de idén januárban már nem volt erre képest, miközben még nem volt egészen készen a könyv. De családi összefogással sikerült nyomdába juttatni, és július 9-án tudtam a kezébe adni. Így tudta még egy kicsit lapozni, tudott neki örülni – mondta el a televíziónak az özvegy.

Hadobás Sándor, az író tetvére is szívén viselte a könyv elkészültét, aki elmondta, a 494 oldalas könyvben több, mint 1500 fotó található, melyek nagy részét maga a szerző készített el. A könyv nem csak egy egyszerű katasztere a szobroknak emlékműveknek, emléktábláknak, hanem egyfajta lexikon is.

Hadobás Pál eredetileg gépésztechnikusként végzett Miskolcon, majd népművelés–pedagógia szakon szerzett diplomát. 1981-ben került Edelénybe a Járási, Nagyközségi Művelődési Központ és Ifjúsági Ház munkatársaként, majd 1982-ben igazgatóhelyettes lett. 1986-ban a művelődési központ igazgatója lett, majd az edelényi művelődési intézmények 1994-es összevonása után a városi könyvtárba került, mint múzeumi népművelő. 1999-ben az összevont intézmény igazgatójává választották.

Díszpolgár lett

Emellett országszerte elismert helytörténészi tevékenységet is folytatott, amelyért több kitüntetés mellett 2016-ban a Magyar Érdemkereszt legfelsőbb fokozatát vehette át az Országházban. Hadobás Pál 2017-ben lett a város díszpolgára, az edelényi képviselő-testület október 23-a alkalmából tartott ünnepi közgyűlésén döntött erről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában