Miskolc

2019.11.19. 17:00

Mesélő emléktáblák Kassától Miskolcig

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban mutatták be a Múlt egy kattintásra címet viselő mobilapplikációt.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

A kassai Bocatius János Nyilvános Könyvtár és a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai közösen készítették a Kassa és Miskolc nevezetes emléktábláit bemutató mobilapplikációt. Az Európai Unió által támogatott projekt emléktáblák segítségével mutatja be Kassa és Miskolc történetét, a két város építészeti nevezetességeit, helytörténeti eseményeit és személyiségeit egy interaktív, magyar–szlovák–angol nyelvű mobilalkalmazással.

Megcélozták a fiatalokat

– Céljaink között szerepelt a fiatalok „könyvtárba csábítása” az applikáció által, a kulturális turizmus fejlesztése és a lokálpatriotizmus megerősítése mindkét városban – mondta a workshopon Ing. Sona Jakesová, a kassai könyvtár igazgatónője.

 

– Az applikáció száz kassai és ötven miskolci emléktábla fotóit tartalmazza, a róluk szóló információkkal és szakirodalommal – csatlakozva a könyvtárak online katalógusához. Jelentős összeget, összesen 33 000 eurót kapott a projekt, ebből 15 000 euró jutott Miskolcra. Ennek köszönhetően egy nagy képernyős televíziót, egy komoly kamerát – amivel kisfilmeket is lehet készíteni – és több új paravánt is tudtunk vásárolni a könyvtár számára – tudtuk meg dr. Prokai Margittól, a miskolci könyvtár igazgatónőjétől.

A két könyvtár fotóversenyt is hirdetett mindkét városban. A miskolci táblákról készült fotókiállítás megnyitója után a verseny eredményhirdetése következett. Az első helyen Vályi Lászlóné, a második helyen Nagy Ferenc, a harmadik helyen pedig Szabó Balázs végzett. A zsűri különdíját, két képpel, Nagyné Muri Emese kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában