könyvbemutató

2019.11.06. 12:00

Közel harminc év munkássága

Huszonhét év Tokajért – Szolgálatom története című könyvét mutatta be Májer János a Tokaji Ferenc Gimnáziumban.

Erdős József

Májer János a könyv bemutatóján

Fotó: Erdős József

A várost a 2014-es önkormányzati választásig a rendszerváltástól irányító nyugalmazott polgármester kötetében a közel harminc év munkásságát foglalja össze.

Méltó a hírnevéhez

Az először tanácselnökként, majd pedig polgármesterként Tokajt vezető Májer János a kötetbemutatón elmondta, célja volt, hogy a nagyközségből olyan várost építsen, ami méltó a hírnevéhez. Elmondta, nyugdíjas éveiben a rászakadt szabadidő hasznos eltöltése, illetve a számos megkeresés hatására kezdett bele munkássága krónikájába. Három-négy hetet dolgozott a könyvön, majd a „kézirattal” felkereste Sáray Lászlót, a Tokaji Írótábor egykori titkárát. Ő hozta össze Somorjai Lehellel, a kötet szerkesztőjével, aki a leírtak harminc százalékát „kifésülte” belőle. Májer János hozzátette, a következő „huszonöt százalékot” már a kiadó munkatársa törölte a kéziratból. Ezt követte a tördelés, a fényképek kiválasztása, majd két-három hetet követően el is készült a kötet a nyomdában. A nyugalmazott polgármester hozzátette, a munkában sokat segített, hogy még hivatali idejében rendszeresen megjelentették a „Tokaj négy éve” kiadványokat, ami hasznos információkkal szolgált a visszaemlékezéshez.

A könyv szerzője a bemutatón szólt a rendszerváltás előtti évekről is, arról, hogy hogyan lett tanácselnök. Szó esett az 1990 utáni időszakról is, valamint, hogy milyen tudatos fejlesztési terv alapján kezdte el a munkát. Elmondta, fontos volt számára a helyi egészségügyi ellátás és az oktatási intézmények korszerűsítése is. Sikerült először egy kisebb szakrendelőt kialakítani a Bethlen Gábor utcán, majd ezt egy jóval nagyobb, ma is sikeresen működő egészségügyi központ követte. Megépült a Gróf Széchenyi István-kollégium, az általános iskola tornacsarnoka, majd a korszerű gimnázium, általános iskola és a kereskedelmi középiskola is új épületet kapott. A kultúra is kiemelt terület volt Májer János számára, először a könyvtár költözhetett méltó helyre, majd új funkciót kapott a zsinagóga, megépült a Paulay Ede Színház és a Fesztiválkatlan is.

Újra a testületben

A nyugalmazott polgármester a bemutatón kiemelte, huszonhét éven át vezette a várost, és bízott abban, hogy nyugdíjasként pihenhet és élvezheti a szabadidőt. A pihenés azonban „csak” öt évig tartott, az önkormányzati választásokon képviselőként indult és be is jutott a városi testületbe, ahol alpolgármesternek választották meg. Az eskütételen azt ígérte, minden tudásával, tapasztalatával és kapcsolatával azon fog dolgozni, hogy Tokaj egy még élhetőbb, szerethetőbb és turisztikailag fontos kisváros legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában