Herman Ottó Múzeum

2019.11.29. 13:30

A Papszer utcai iskolától a Pannon-tenger Múzeumig

A 120 éves Herman Ottó Múzeumot ünnepelték csütörtökön a miskolci Városháza dísztermében.

Detzky Anna

Dr. Veres László

Fotó: Vajda János

Dr. Veres László, a múzeum egykori igazgatója, aki 21 éven keresztül vezette a múzeumot, elevenítette fel az ünnepi ülésen az intézmény történetét. A kezdetekről megtudtuk, hogy „1893-ban megalakult a Borsod-Miskolci Közművelődési Egylet, amelyen belül egyre inkább fontossá vált a múzeum gondolata. Ennek élharcosa Szendrei János, Miskolc történetírója, a Hadügyminisztérium államtitkára, kiváló művészettörténész, történész volt, aki az akkori Miskolci Napló vezércikkében szinte követelte a várostól, hogy múzeumot alapítsanak.

A kezdeményezést a városvezetés felkarolta, és 1899-ben az Avas alján, a régi Papszer utcai iskolaépület földszintjén hat termet biztosított, amelynek jogutódja, a Herman Ottó Múzeum 1973-ig működött itt. 1902-ben nyílt meg az első kiállítás. Az új nevén Borsod-Miskolci Közművelődési és Múzeumi Egyesületen belül múzeumi szakosztály alakult. Ennek első elnöke dr. Budai József természettudós volt. A múzeum hosszú távú fejlesztési tervét pedig Gálffy Ignác, az akkori Herman Ottó Múzeum egyetlen fizetett alkalmazottja dolgozta ki, aki 1949-ig vezette az intézményt.”

Világszenzációs leletek

Dr. Szolyák Péter megbízott igazgató pedig a jelenkor fontos történéseit ismertette 2011-et követően.

„Dr. Pusztai Tamás 2011-től 2017-ig vezette a múzeumot, és utána dr. Tóth Arnold két évig. Tíz hónapja pedig rám bízták a feladatot. Fenntartóváltások is történtek: 2011-ig a megyei önkormányzathoz tartoztunk, utána a kormányhivatalhoz, most pedig Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a fenntartónk” – mondta dr. Szolyák Péter. „2007-ben előkerült egy világszenzációs lelet, a 7 millió éves megkövesedett őserdő. A Pannon-tenger Múzeum ötletét dr. Veres Lászlónak és dr. Pusztai Tamásnak köszönhetjük, amely 2013-ban két kiállítással indult: A Kárpátok ásványai és az Őserdei ösvényeken. Idén pedig a Dinók földjén – Mezozoikum címmel nyílt új kiállítás, amely sok látogatót vonzott. 2014-ben volt látható nálunk az Elit alakulat tárlat, amely a Kárpát-medence honfoglalás kori temetőit mutatta be, és elnyerte az év kiállítása díjat. Szintén 2014-ben nyílt meg egy múzeumpedagógiai siker, a Szemere Szalon, amely egészen a Papszer utcai kiállítóépület bezárásáig volt látható. 2017-ben már dr. Tóth Arnold igazgatósága alatt a legnagyobb büszkeségünkké egy vándorkiállítás, a Seuso-kincs vált, amelyet három hét alatt 25 ezer ember látott” – sorolta a megbízott igazgató.

Díjakat adtak át

Ezt követően ünnepi köszöntőket mondott: dr. Bodó Sándor, dr. Viga Gyula, dr. Cseri Miklós, dr. Kecskeméti Tibor, dr. Petercsák Tivadar és dr. Veres László. Még a délelőtt folyamán átadták a Pro Museo díjat, a Herman Ottó-plakettet és a Szabadfalvi-díjat. A kávészünet után felszólaltak a társintézmények és múzeumok, illetve a legfontosabb partnereknek emléklapot nyújtottak át. Végül a résztvevők átvonultak a Miskolci Galériában berendezett állófogadásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában