CineFest

2019.09.22. 19:00

Hatalmas érdeklődéssel kísért filmes ünnep

Telt házas előadással zárult szombaton este a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol átadták a díjakat a hazai és külföldi művészeknek.

Nagy-Hankó Krisztina

George Lazenby, azaz James Bond, az életműdíjas

Fotó: Vajda János

A Művészetek Házában rendezett ünnepélyes gálán részt vettek a filmszakma képviselői, hazai és külföldi alkotók is. Nagy öröm számunkra, hogy minden évben Miskolcot filmes fővárossá tudjuk változtatni, köszönhetően a közönség érdeklődésének és a filmszakmának, illetve a külföldi művészeknek, akik évről-évre eljönnek hozzánk és azoknak az alkotóknak, akik megtisztelnek azzal, hogy először itt kerül vászonra a művük – emelte ki megnyitó beszédében Bíró Tibor a fesztivál igazgatója. Hiszen a fesztivál versenyprogramjának idén is valamennyi filmje magyarországi premier volt.

A szőlő mellett filmes is terem

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos beszédében hangsúlyozta, hogy ő is Miskolcon született, ritkán tud hazajönni, de ennek a meghívásnak mindig eleget tesz. Másodszor van itt a fesztiválon és büszke erre a munkára, hiszen Magyarországon megalkották a legnívósabb és nemzetközi szinten is kiváló mércével mérhető eseményt. Azon kívül elmondható, hogy a környék nemcsak a jó szőlőjéről híres, hiszen a megyében „teremtek” a világon is elismert filmesek és nagy filmstúdiók későbbi tulajdonosai.

Köszönetét fejezte ki Kiss János Miskolc alpolgármestere is a szervezőknek és a közönségnek, hogy ilyen sikeres lehetett a rendezvény. Majd kiemelte, hogy ugyan az eddigi főszponzor kivonult a filmfesztiválok támogatásából a világon mindenhol, így nálunk is, mégsem maradt a rendezvény támogatók nélkül, mert a helyi vállalkozók összefogtak. Ez egy olyan jó közösségi történet Miskolcról, amire büszkék lehetünk – fogalmazta meg az alpolgármester.

James Bond

A záróünnepségen személyesen vette át a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját az egykori James Bond, George Lazenby. Köszönet nyilvánítása mellett vicces történetekkel szórakoztatta a közönséget emlékeit felidézve. A díjkiosztó után az ausztrál születésű világsztár jelenlétében levetítették az idén ötven éves James Bond remekművet, az „Őfelsége titkosszolgálatában” című filmet.

A filmfesztiválon több mint 110 filmet vetítettek le, köztük négy új magyar filmet Miskolcon láthatott először a közönség. A nagyszabású nemzetközi rendezvény kilenc napja alatt 25 ezernél is több néző vett részt a 142 vetítésen. Közel száz hazai és külföldi alkotó kísérte el filmjét Miskolcra.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Pressburger Imre díj – A fesztivál fődíja a legjobb filmnek: MONOS; Rendező: Alejandro LANDES

Zukor Adolf díj – A fesztivál Nagydíja: A VILÁGÍTÓTORONY / THE LIGHTHOUSE; Rendező: Robert EGGERS

Legjobb kisjátékfilm: ATO SAN NEN / THREE YEARS MORE; Rendező: Pedro COLLANTES

Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége: Hegyi Olivér

CineNewWave díj: SZOKÁSJOG / THE BUZZ; Rendező: FÜZES Dániel

CineDocs díj: CHRIS, A SVÁJCI / CHRIS THE SWISS; Rendező: Anja KOFMEL

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja: MONOS; Rendező: Alejandro LANDES

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja: A VILÁGÍTÓTORONY / THE LIGHTHOUSE; Rendező: Robert EGGERS

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: TEHERÁN: A SZERELEM VÁROSA / TEHRAN: CITY OF LOVE; Rendező: Ali JABERANSARI

Életműdíj: Bille August és George Lazenby

Az Európai Mozi Nagykövete díj: Vanessa Redgrave és Franco Nero

Közönségdíj: KONTROLL NÉLKÜL / SYSTEM CRASHER; Rendező: Nora FINGSCHEIDT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában