Mezőnagymihály

2019.07.18. 12:00

Fotókon, tárgyakban a múlt

Tucatnyi helyi lakos adott össze tárgyi emlékeket a községről.

Tóth Balázs

A kiállításon

Fotó: Tóth Balázs

Helytörténeti kiállítás nyílt Mezőnagymihályon. A művelődési ház kistermében régi fotókat, a határban a földből előbukkant tárgyakat, dokumentumokat, helyi lakosok emlékeit, paraszti otthonok berendezési tárgyait, a községben működő vállalkozások relikviáit állították ki, de látható a nagyecséri bíró botja is.

Sok felajánlás

Némethné Kovács Andrea polgármester fölelevenítette, nemrég könyvbemutatót ünnepeltek, amelynek szerzője, Ilku Imre komoly kutatómunkát folytatott. Ezért gondolták úgy, hogy létre lehetne hozni egy helytörténeti kiállítást, amelyet a Mi Falunkért Alapítvány tagjai rendeztek be. Érdemes végignézni, számos emléket fölidézhet a megtekintőben. Megköszönte a felajánlásokat és kiemelte, még több tárgyat kaptak, de nem volt elegendő hely mindet kiállítani, tájházat pedig még nem tudtak vásárolni. Ugyanakkor kérte, ha még vannak fellelhető régi tárgyak, azokat ne dobják ki a nagymihályiak, hanem keressék meg az önkormányzatot vagy az alapítványt, és ők igyekeznek helyet találni nekik.

Ilku Imre helytörténeti kutató is örült, hogy ennyi felajánlás érkezett, ha pedig híre megy, még több fog összegyűlni. Szerinte a kiállításból kiderül, a régiek is tárgyakkal vették körbe magukat, amelyek árulkodnak arról, hogyan éltek. Észre kell venni mögöttük az embert, az ősök gondolatait, érzéseit. Szerinte ez a kiállítás is jó példa arra, hogy közösen hoztak létre valamit, egy magot ültettek el. Reményét fejezte ki, hogy a tárgyak egyszer egy tájházba kerülnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában