Csodamalom Bábszínház

2019.06.25. 16:00

Sikeres évad a bábszínházban

Hagyomány és megújulás, nem csak bábokkal, nem csak gyerekeknek.

Horváth Imre

A bábszínház nem korosztály, hanem műfaj, vallják ők is

Fotó: Vajda János

Évadzáró társulati ülést tartottak a Csodamalom Bábszínházban kedden délelőtt, ahol előbb értékelték az elmúlt évadot, majd egy kötetlen beszélgetés következett ebéd mellett. Mint megtudtuk, az elmúlt évadban 330 előadást tudtak le – illetve maradt még ebből néhány a nyárra –, amelynek az egyharmada házon kívüli előadás volt, a nézőszámuk pedig meghaladta a harmincezret. A bábszínházra tehát szükség van, és igénylik – hangzott el.

Mint Szabó Attila ügyvezető igazgató elmondta, a Budapest Bábszínház, mint az ország vezető bábszínháza hirdette meg azt a művészeti stratégiát, amelynek a jelmondata: a bábszínház nem korosztály, hanem műfaj.

– Ez egy felhívás, nekünk pedig kihívás, elismertetni műfajként a bábszínházat. A gyerekek erkölcsi és esztétikai fejlődésében egy nagyon fontos szerepet betöltő színházi műfajról beszélünk, ami nem utolsó sorban felnőtteknek is való, hiszen a kísérleti színház egyik formája. Ma már az összművészetiség annyira magától értetődő, hogy egyszerre van jelen minden művészeti ág, és a báb is megjelenik az élő színházban is. Nálunk a báb, mint kizárólagos művészeti nyelv gyakorlatilag már kisebbségben van, itt is keverednek a műfajok. Az én jelmondatom a hagyomány és megújulás, megőrizni azokat a formákat, amelyek a bábszínházhoz kötődnek. Ebben az évadban is arra törekedtünk, hogy minden igénynek megfeleljünk – magyarázta. Szabó Attila hozzátette: a hagyományos előadások közé sorolható Az elvarázsolt egérkisasszony, a Csalavári Csalavér, de vannak olyan új előadások is, mint a Holle Anyó, vagy az Együgyű Misó, amelyek már a megújulás jegyében születtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában