Kiállítás

2019.05.11. 12:00

Képeslapokon a régi Miskolc

Különleges képes­lapokon elevenedik meg Miskolc múltja.

Tajthy Ákos

Sokakat vonzanak a régi képeslapok

Miskolc törvényhatósági jogú várossá nyilvánításának 110. évfordulója, valamint Miskolc napja alkalmából rendezett kiállítást a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.

 

A Miskolc régi képeslapokon című tárlatot hivatalosan péntek délelőtt nyitották meg az intézmény első emeletén. A megnyitót Nagy Réka, a város kultúráért és kommunikációért felelős polgármesteri biztosa vezényelte, a múlt értékeinek megőrzéséről, az évfordulók megünneplésének fontosságáról beszélt.

A kiállítás részleteiről dr. Prokai Margit, a könyvtár igazgatója beszélt.

– A II. Rákóczi Ferenc könyvtár nagyon gazdag hely­ismereti gyűjteménnyel rendelkezik. Ennek a gyűjteménynek nagyon fontos része a képeslapgyűjtemény, mely jelenleg több mint nyolcezer lapból áll, ebből tekinthetnek meg most egy csokrot – mondta dr. Prokai Margit.

Könyvsorozat készül

Belegondolni is nehéz, mennyit dolgoztak a képek kiválasztásán a tárlatot berendező könyvtárosok. A kiállítás mindenesetre nagyon változatos lett, hiszen a lapok a Bükk látványosságaitól kezdve Miskolc gyakorlatilag minden városrészét részletesen bemutatják. Iskolák, templomok, bel- vagy külvárosi utcák, a Búza tér, az Avasi kilátó vagy éppen a Szinva mind látható itt. A könyvtárvezető hozzátette, négyrészes könyvsorozatot jelentetnek meg a jövőben a képeslapgyűjteményből, melynek első kötete már a nyomdában van.

A Miskolc régi képeslapokon sorozat első része Lillafüred környékét, a második Miskolcot, a harmadik Diósgyőrt és Tapolcát, a negyedik kötet pedig a megye településeit mutatja majd be.

Fontos kordokumentum

Miskolc napjára készülve egy magángyűjtőt is megkerestünk a héten, akinek szintén egészen különleges képeslapjai vannak a városról. Dr. Sáfrány Gy. József ügyvéd csakis Miskolcról és környékéről gyűjt lapokat. A közel háromezer darabos gyűjteményéből – amelynek legrégebbi darabja 1896-ból való – már jó néhány kiállítást is rendeztek.

A magángyűjtő, akivel lapunk hasábjain egyébként legutóbb tavaly ősszel találkozhattak, akkor a 10-es honvéd gyalogezredben szolgált nagyapjáról, Sáfrány Gyula Józsefről mesélt, azt mondta: a képeslapok érdekes kordokumentumként szolgálnak, hiszen azokon egy-egy városrész olyan arca is látható sokszor, melyet talán már apáink sem láttak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában